2.846
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom zien mensen er zo verschillend uit?

Het kan geen toeval zijn dat er bij de mens zoveel variatie is

Waarom zien mensen er zo verschillend uit? Vergelijk ze maar eens met koeien of paarden, karpers of roodborstjes, Duitse herders of Siamese katten. Het kan geen toeval zijn dat er zoveel variatie is bij mensen.

Het moet haast wel een functie hebben en de vraag is allereerst waardoor die verscheidenheid wordt veroorzaakt. Onderzoekers van de Universiteit van California hebben nu laten zien dat het genetisch gedreven wordt.

Allereerst keken de onderzoekers naar gegevens van het leger. Daar waren alle lichamelijke eigenschappen van mannen en vrouwen goed beschreven en bewaard. Lengte van de neus, afstand tussen de ogen, lengte van de armen, lengte van de benen. Uit statistische analyse van deze gegevens blijkt dat de verschillen tussen gezichten veel groter is dan die tussen andere delen van het lichaam. Het lijkt erop alsof de herkenbaarheid van mensen belangrijk is.

Dat wordt bevestigd door de genetische gegevens van 1000 mensen. Er zijn veel meer genen voor de variatie in gezichten dan voor andere lichaamsdelen. Het gaat daarbij vooral om de driehoek ogen, neus, mond. Daarin zit de variatie. Opvallend is ook dat toen naar de genetische variëteit van Neanderthalers gekeken werd, daar hetzelfde te zien was. Die gegevens zijn interessant voor het begrip van iets anders: in de loop van de evolutie verdwijnt de verscheidenheid aan genetische eigenschappen omdat de beste overleven, maar op gebied van uiterlijk van het gezicht blijft juist de grote verscheidenheid. Het wijst erop dat die verscheidenheid belangrijk is; mensen zijn uniek zodat ze herkenbaar zijn.

Het leidt tot de conclusie dat het voor mensen belangrijk is dat ze andere mensen herkennen en dat ze zelf herkend worden. Dat wijst weer op het belang van de sociale interactie tussen mensen. Mensen zijn kuddedieren, maar moeten wel individu blijven. Mensen hebben ook een groot gebied in de hersenen dat gebruikt wordt voor het herkennen van gezichten en we zijn daarom verdraaid goed in het herkennen van gezichten. Voor het goed functioneren van een groep op hoog niveau is het belangrijk dat we van elkaar weten wie verantwoordelijk is voor wat, wie bepaalde eigenschappen heeft, wie de potentieel beste partner is. Daarom hebben we op ooghoogte dus een herkenbaar logo van onszelf: ons gezicht.

Gek eigenlijk dat veel mensen dan toch juist hetzelfde gezicht willen hebben, zich laten opereren om de variaties weg te werken, make-up cursussen volgen om te leren hoe ze zich er als een ander uit kunnen laten zien. 


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)