1.457
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom zijn meisjes vaker depressief?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: depressies bij meisjes

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een onderzoek naar depressies bij tieners in de VS laat zien dat meisjes veel meer worstelen met depressie dan jongens. Het komt bij meisjes ongeveer 3 keer zo vaak voor. Op hun 15de hebben meisjes bovendien drie keer zo vaak een depressie dan op hun 12de.

De uitkomsten uit deze National Survey on Drug Use and Health uitgevoerd tussen 2008 en 2010 zijn gebaseerd op zelf ingevulde vragenlijsten en persoonlijke interviews. In Nederland zie je overigens ook een toename van het aantal tieners met depressies, maar kennen we niet de hoge Amerikaanse percentages.

Wat maakt meisjes dan zo kwetsbaar voor depressies? Voor de puberteit begint zijn de cijfers van depressie hetzelfde voor jongens en meisjes. Maar als de puberteit eenmaal begint en de hormonen voor de typische biologische veranderingen zorgen, lijken meisjes kwetsbaarder. Ze zijn in de tienertijd ook meer bij hun leeftijdsgenoten betrokken en er is ook meer druk op elkaar. Wat je aan moet hebben, of je te dik bent, wie met wie vriendin mag zijn, wie buitenstaanders is. Dat speelt ook wel een rol bij jongens maar niet in dezelfde mate.

De geadviseerde behandeling is cognitieve therapie, maar een ander onderzoek van het Centers of Disease Control (CDC, het Amerikaanse RIVM)  laat zien dat 4,6 procent van de meisjes tussen 12 en 17 jaar antidepressiva slikt. Dat is veel, bijna 1 op de 20.

Het gezonde weetje van woensdag nalezen: Waarom vinden we geen oplossing voor honger of vetzucht?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)