4.000
26

Expert etnische diversiteit

George Arakel is expert op het gebied van etnische diversiteit en beeldvorming. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van voorbeeld-allochtoon.nl, columnist, organisator van EVI Shares, ondernemer, schrijver, spreker en uitgever. Hij schrijft momenteel zijn eigen eerste boek over etnische diversiteit en hokjesdenken en geeft hij verscheidene lezingen.

In 2013 werd George opgenomen in een door het ministerie gemaakte boek als 1 van de 12 allochtone succesverhalen in Nederland, werd hij vorig jaar opgenomen in de Kleurrijke lijst als 1 van de 101 invloedrijkste allochtonen van Nederland en is hij dit jaar spreker bij TEDx.

Waarom zwijgen media de afro dood?

Op z'n minst had De Wereld Draait Door Silvana en Grazia aan tafel moeten uitnodigen om eens hierover te praten

Rondom natural afro hair zijn de afgelopen tijd wat discussies losgebarsten. Vrouwenblad Grazia maakte een onsmakelijke opmerkingen over Naomi Campbells afro en sociale media-gebruikers gingen los op Sylvana Simons’ afro. Veel ophef van burgers, maar de media zwijgen.

Grazia
Het vrouwenblad Grazia deed een opmerkelijk racistische uitspraak over het afrohaar van Naomi Campbell, waarop eveneens racistische opmerkingen van lezers volgden. Grazia schreef;

In mei leggen alle vogels een ei. Naomi Campbell kan niet te lang buiten blijven, want dan wordt haar afro gekraakt door een paar birdies. Naomi, je haar piept!

Veel lezers en de Facebookgroep The Natural Hair Club NL pikten dit niet en spraken Grazia hierop aan. Onsmakelijke reacties van andere lezers volgden als tegenreactie. Na enige ophef op sociale media bood de hoofdredacteur van Grazia excuses aan en maakte bekend dat Grazia een speciale editie over afrohaar zal uitbrengen. Grazia zegt dat het een grapje was, dat niet zo goed gevallen is. Nou vraag ik mij dan af, wanneer hebben zij de foto van een model met blond haar geplaatst en daar een grapje over gemaakt zoals de grapjes die we kennen over “blond is dom”?

Sylvana Simons
Kort geleden zat Sylvana Simons met een afro bij De Wereld Draait Door. Ook toen barstten er een storm van racistische opmerkingen los op sociale media. Via twitter en Facebook werd Sylvana’s kapsel voor van alles uitgemaakt. De meest onsmakelijke tweets en Facebookberichten werden de wereld ingestuurd. Zinnen als “Wat heeft zij voor een raar vogelnest op haar hoofd”, “lelijk” en “schaamhaarhoofd”. Is Nederland dan echt zo onwetend over het natuurlijke haar van andere bevolkingsgroepen?

Media zwijgen
Het meest opmerkelijke aan dit hele racistische tafereel is dat de media het doodzwijgen. Het blijft muisstil. Net of er nooit iets is gebeurd. Is zo’n misplaatste en onsmakelijke opmerking van Grazia, gevolgd door zwakke excuses, dan niet interessant genoeg? Zijn de opmerkingen eronder van de lezers niet interessant genoeg? Zijn de wrede tweets en Facebookberichten over Sylvana’s afro niet interessant genoeg? Zou het ze niet opgevallen zijn? Wat is hier aan de hand?
De enige die dit onderwerp daadwerkelijk hebben behandeld zijn radiozender FunX en Zarayda Groenhart met haar Youtube-programma The Why Girl waarin Sylvana Simons over dit onderwerpt komt praten.

DWDD
Op z’n minst had De Wereld Draait Door Silvana en Grazia aan tafel moeten uitnodigen om eens hierover te praten, gezien het ook hun publiek is dat racistisch heeft gereageerd. Een paar mooie voorbeelden van afrokapsels laten zien, de geschiedenis en de mode bespreken. Het Nederlandse publiek kennis laten maken met andermans uiterlijk, zoals dat van nature is. Laten zien dat de wereld, en zeker Nederland, niet alleen blank is en blond en glad haar heeft. Dat er ook andere soorten kapsels en haartypes bestaan en dat dat mooi is.

Wat is er aan de hand?
Waarom kunnen de media andere opmerkelijke zaken oppakken en deze niet? Waarom kunnen ze het wel belichten als een Marokkaans jongetje van 14 iets onsmakelijks tweet over Wilders, maar deze zeer ernstige vorm van racisme door Grazia en sociale media-gebruikers negeren? Zoals Sylvana Simons in The Why Girl zegt;

De norm waarin wij leven is wit, man en hetero, alles wat daar buiten valt is dus anders en blijkbaar free target

En ik wil eraan toevoegen; alles wat daar buiten valt is lelijk, onacceptabel en minderwaardig.

Conclusie
Zo denkt Nederland er blijkbaar over en de media willen dat niet graag tegenspreken. Dat is de conclusie die ik trek na dit hele racistische tafereel. De media zwijgen over deze vorm van racisme. De media weigeren om deze groep racisten op zijn plek te zetten. De media zwijgen over de schoonheid van afro en natural hair.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)