1.266
54

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wacht niet langer, neem een schotel!

Han accepteert alleen van de wilg achter op het veld beperking van zijn TV-aanbod.

Pia Kjaersgaard, de Deense oer- en aardmoeder van Geert Wilders, heeft zich onder de gelederen geschaard van de Iraanse ayatollah’s en niemand minder dan koning Mohammed van Marokko. Zij wil een satellietschotelverbod omdat de onderdanen anders de verkeerde dingen zien.

Bij mij op het balkon prijkt sinds een jaar of wat zo’n vermaledijde parabólica, die door de grote denker Bosma in het bargoens van de PVV “heimweeschotel” wordt genoemd. Ik haal er de wereld, althans een belangrijk stuk van de wereld mee in huis, want achter op het veld staat een hinderlijke censor. Dat is de vijfendertigjarige wilgenboom waarvan één tak precies het zicht beneemt op één Astra-satelliet. Als straks de blaadjes gevallen zijn, heb ik er tot de lente komt, zo’n honderd zenders bij. Of anders zou ik moeten verhuizen naar een plek waar de schotel geen obstakels ontmoet zodat ik het aanbod echt tot duizenden programma’s kan uitbreiden.

Waarom wil ik dat? Ik wil dat omdat het kan. Omdat het mijn goed recht is. Omdat voor die vrijheid mensen hun leven geofferd hebben. Omdat ik niet wens dat een of andere idioot voor mij bepaalt wat ik wel mag zien en wat niet. En vooral omdat ik zélf wel zal uitmaken, hoe een bepaald programma op mij overkomt en omdat ik niet accepteer, dat diezelfde idioot daar op grond van eigen vooroordelen denkbeelden over ontwikkelt, bijvoorbeeld dat ik er terrorist van wordt, salafist dan wel seksverslaafde. Wie de toegang tot media wil beperken, houdt er een gesloten totalitaire manier van denken op na: die wil dat anderen gedwongen worden om zijn of haar oogkleppen te dragen.

Niet dat ik nou de hele dag de wereld af zitten zappen. Als ik het allemaal optel, zit ik toch voornamelijk naar de vaderlandse zenders te kijken, naar de selectie die ook geboden wordt door digitenne. Maar gisterennacht was het handig, toen ik de overwinningsspeech van de pas gekozen president van Brazilië wilde volgen. BIj belangrijk nieuws is het aangenaam om niet afhankelijk te zijn van één invalshoek. Ik kan zappen tussen CNN, BBC World, Euronews, Sky Channel, Russia Today, France 24, het al genoemde Telesur, Al Jazeera, N24 en N-TV, Duitse nieuwkanalen en Press TV, het nieuws- en propagandakanaal uit Iran.

Het zijn rare tijden en voor je het weet maakt zo’n akelige heks als Pia Kjaersgaard school. Tot een schotelverbod zal het niet zo gemakkelijk komen, want dat is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, maar je hebt wel kans dat deze manier van denken vaardig wordt over de commissies van dorpsnotabelen die over het aanbod van de kabel gaat. Of over huisbazen en verenigingen van huisbazen die dan weer het aanbrengen van een satellietschotel proberen te verbieden, waarna ze weer moeten worden afgeschrikt met juridische brieven over voornoemd Europees Verdrag.

Die wilg respecteer ik, maar verder zal niets of niemand mijn toegang tot etherboodschappen beperken.

Volg mij na. Wacht niet langer. Neem een schotel.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (54)