Laatste update 22 juli 2016, 12:26
1.427
15

Boekvertaler, freelance redacteur

Maarten van der Werf (1970) is boekvertaler, freelance redacteur en nog een paar dingen. En hij publiceert af en toe wat. Hij schreef onder meer in De Volkskrant, NRC Next en Contrast.

Wachtgeld voor PVV’ers is terecht

Wachtgeld kan de materiële toekomst van Kamerleden en hun gezinnen zeker stellen zodat ze onbevangen hun werk kunnen doen

Een paar dagen geleden kwam in het nieuws dat ex-PVV-Kamerleden na hun Kamerlidmaatschap moeilijk aan een baan komen en wachtgeld ontvangen. De hoon kon niet uitblijven: de PVV was een van de partijen die er nogal op tamboereerde dat het wachtgeld zo snel mogelijk moest worden afgeschaft, bijvoorbeeld begeleid door een populistische opmerking over ‘Antiliaanse toestanden’ uit de mond van Hero Brinkman (toen nog van de PVV).

Maar het illustreert vooral de onhoudbaarheid van de eerdere stellingname van die partij. Want dit is precies waar wachtgeld voor is bedoeld.

Kamerleden kunnen van de ene dag op de andere hun werk kwijt raken: een Kabinetscrisis ontstaat altijd onverwacht en de laatste jaren zijn verkiezingsnederlagen bitter en diep. Kamerleden hebben een opvallend profiel, vanwege hun mening, hun publieke aanwezigheid of door ernstige of triviale faux-pas die aan hen blijven plakken. Werkgevers blijken kopschuw om zo iemand binnen te halen.

Als Kamerleden al tijdens hun termijn weten dat ze plotselinge, forse terugval in inkomen riskeren, bestaat het risico dat ze potentiële werkgevers naar de mond gaan praten, dat ze bepaalde meningen niet ventileren of omstreden besluiten niet willen nemen om hun latere carrière niet in de waagschaal te stellen. Wachtgeld kan in ieder geval de materiële toekomst van Kamerleden en hun gezinnen zeker stellen zodat ze onbevangen hun werk kunnen doen.

De inconsequentie van de ex-PVV-Kamerleden verdient misschien hoon. Maar niet het blote feit dat ze gebruik maken van de wachtgeldregeling. Dat is niet meer dan terecht: ze komen moeilijk aan werk en je hoeft geen genie te zijn om te onderkennen dat hun rol in de Kamer daar debet aan is, hoe je  daar ook over denkt. Er zijn goede argumenten om de wachtgeldregeling te versoberen – en dat is de laatste jaren ook gebeurd – of te vervangen door een andere. Maar juist in deze situatie bewijst de wachtgeldregeling zijn nut. De  hyperbool over ‘Antilliaanse toestanden’ van Hero Brinkman anno 2010 was dus nogal voorbarig – zo niet instrumenteel.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)