8.780
38

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Wannabe MILFS slaan de plank mis

Waarom zou het ons moeten jeuken of vreemden ons 'zouden doen'?

Het was vast niet de bedoeling van Ruud de Wild om een feministische discussie te ontketenen met zijn MILF verkiezing, maar hij heeft een aantal interessante inzichten naar boven gehaald. Hasna el Maroudi kreeg er vooral jeuk van, en vroeg zich af of vrouwen er wel zo blij mee moeten zijn dat ze door 538-luisteraars op hun neukbaarheid worden beoordeeld. Wat vreemd genoeg door veel mannen én vrouwen, gelezen werd als een ontkenning van de menselijke seksuele aard en niet begeerd willen mogen worden. Angela Carper vond het ook maar een ‘huilieverhaal’ en zag in de verkiezing juist een erkenning van seniore seksualiteit. Een fenomeen waar we het inderdaad nauwelijks over willen te lijken hebben.

Helaas vrees ik dat de MILF Award niet zozeer een lofzang op de rijpe vrouw zal worden, alswel een selectie van BNers die er ondanks hun gebruikte geboortekanaal nog steeds uitzien als de strakke tieners waar Mattel haar poppen naar modelleert. Daarom is het ook opmerkelijk om te zien hoeveel vrouwen het initiatief verdedigen. Want haal het woord Award en de poeha van een verkiezing weg, en wat overblijft is Ruud de Wild die uit het niks op je afstapt en in je oor fluistert dat jij een ‘mommy he’d like to fuck’ bent. Ik ken weinig vrouwen die in een dergelijke situatie iets anders zouden doen dan gillen, wegrennen of keihard lachen, dus waarom het ons nu ineens wel een iota zou moeten jeuken of vreemden ons ‘zouden doen’ is me een raadsel.

Natuurlijk is begeerd en aantrekkelijk gevonden willen worden een natuurlijke menselijke emotie en onderdeel van de maatschappelijke paringsdans, maar nergens lees ik Hasna dat ontkennen. Wat ik wel lees, is afkeer van het feit dat op een podium getrokken worden en te horen krijgen dat een clubje vreemde mannen hem er wel bij je in zou willen hangen, een eer heet volgens Ruud de Wild. Wat moet je met die informatie? Vooral als je toevallig een vrouw bent die keihard probeert om gehoord te worden, in plaats van alleen maar gezien en geroken. Niks mis met seks, niks mis met sexy willen zijn, maar wat wel echt kut met peren is, is om elk argument dat je aandraagt overstemd te horen worden door een koor wat “Daar moet een piemel in” zingt.

Misschien denk je dat het allemaal wel meevalt en dat het een typisch gevalletje van overgevoelige vrouwentenen betreft, maar dat verklaart niet waarom een column als die van Hasna (of elke andere vrouw die durft te beweren dat seksisme hier en nu wel degelijk een probleem is) zo verschrikkelijk veel agressie teweeg brengt. “Ik vind zo’n MILF verkiezing wel een goed idee, toch zonde om een vrouw na een keer gebruiken al weg te gooien” Was een van de tientallen ‘grapjes’ die er samen met talloze opmerkingen over Hasna’s uiterlijk, ras en libido niet doorheen kwamen in de comments van gisteren (ja dat was mijn Noord-Koreaanse vinger die jouw slecht vermomde vrouwenhaat onder de duim hield, bite me). Twitter kent een dergelijke censuur niet, dus daar kon men vrijelijk schelden op Hasna, feministen en ander brutaal vrouwentuig. “Ik ben geen seksist, maar” En de rest kunt u zelf wel invullen.

Begrijp me niet verkeerd, ik betoog niet dat mannen de haters zijn en vrouwen de vleesgeworden onschuld. Als iets de gelijkheid van de seksen aantoont dan is het wel het vermogen van vrouwen om stompzinnige seksistische teksten uit te slaan, om mannen en elkaar te objectificeren, en om anderen agressief te bejegenen. Vrouwen zijn, net zoals mannen, geile viezerikken die hun ogen niet in de zak hebben zitten en die het onderwerp van hun verlangens ook vaak wereldkenbaar maken. Als Linda! een DILF Award zou uitreiken zou dat net zo goed een beetje creepy zijn. Het verschil is alleen, dat de neukbaarheid van mannen hen veel minder in de weg zit. Of je nu in je blote lus in de glossies hebt gestaan, opschept over de 200 vrouwen met wie je de lakens deelde, of op een andere manier open bent over je seksualiteit: als man heb je nauwelijks te vrezen dat zoiets je geloofwaardigheid aantast (tenzij je iets lekker vindt wat als queer kan worden beschouwd natuurlijk, dan degradeer je onmiddellijk tot wijf).

Like it or not, er zijn nu eenmaal verschillen in hoe vrouwen en mannen behandeld en gezien worden. Zolang vrouwen nog moeten verdedigen hoeveel ze gedronken, of wat ze aan hadden na elke verkrachting, zolang ‘tits or GTFO’ en ‘kitchen’ memes het internet regeren, zolang jongens helden mogen zijn terwijl meisjes geacht worden ze te zoeken, zolang vrouwen minder betaald krijgen voor hetzelfde werk en nog geen twintig procent van de politieke macht in handen hebben, zolang zullen er vrouwen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij neukbare lijstjes. Niet omdat we niet begeerd willen worden, maar wel omdat we zo veel meer zijn dan begeerlijk alleen.

Dit opiniestuk is een reactie op ‘Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect‘ en ‘Seksualisering van vrouwen is toe te juichen‘.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)