1.869
34

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wanneer is Schiphol aan de beurt?

Tegenover een geinponem met een drone beginnen wij niets

Er is in ons land verrassend weinig heisa en ophef over de drone die het vliegveld Gatwick bij Londen heeft gesloten. De hele donderdag speelde de bestuurder een kat- en muisspel met de politie en scherpschutters van het leger. Nu en dan landde de drone maar hij kwam steeds weer terug, soms zelfs in gezelschap van andere onbemande vliegtuigjes. De staat met al zijn geweld en macht stond machteloos tegenover een, twee of drie handige figuren met het talent om in Het Systeem een zwakke plek te ontdekken.

Schiphol
cc-foto: Lars Nissen

Vrijdagochtend is het vliegverkeer op kleine schaal hervat terwijl het op Gatwick wemelt van de specialisten die het luchtruim bewaken. Op het moment dat deze regels geschreven worden – iets na half twaalf vrijdagochtend – zijn de drones (nog)  niet teruggekeerd. Van de dader(s) geen spoor. Misschien houden zij zich voorlopig even gedeisd om te voorkomen dat zij worden gelokaliseerd, bijvoorbeeld via de signalen waarmee zij hun toestelletjes aansturen.

Zouden de daders geschifte hobbyisten zijn of uitvinders van een nieuwe variant op het politieke terrorisme? Wij weten het niet. Voor hetzelfde geld hebben we te maken met criminelen die probeerden Gatwick af te persen. Dat alles heeft geen betekenis voor de conclusie die we wel gedwongen zijn om uit dit gebeuren te trekken.

Met een kleine investering en een beetje stuurmanskunst op afstand kun je een volledig vliegveld ontregelen en een maatschappelijke schade veroorzaken die in de miljoenen loopt.  Tegenover een geinponem met een drone beginnen we niets. Met onze stealths, met onze pantservoertuigen, met onze duikboten, met onze humvees en onze satellietobservaties.  Opnieuw is de kwetsbaarheid van de moderne postindustriële samenleving aangetoond. Wij zijn een reus op lemen voeten.

Wanneer is Schiphol aan de beurt?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (34)