4.918
50

coördinator Internationale Socialisten

Ewout van den Berg (1986) is landelijk coördinator van de Internationale Socialisten, redacteur voor www.socialisme.nu en organisator van Marxisme Festival.

Wanneer het kwaad komt zoals de regen valt

Racistische partijen zullen woensdag gekozen worden. Zij zullen deze posities gebruiken om hun giftige politiek verder te normaliseren

racisme
Foto: Johan Jansen

58 jaar geleden werden er in Sharpeville Zuid-Afrika 69 mensen vermoord tijdens een demonstratie tegen de racistische pasjeswetten. De VN riep de datum, 21 maart, uit tot Internationale Dag tegen Racisme. Door heel de wereld wordt er dit weekend gedemonstreerd in het kader van deze dag. Wij spreken dan ook onze solidariteit uit met onderdrukte groepen in de wereld zoals de Palestijnen, de Koerden en de Rohingya in Myanmar.

‘Wanneer het kwaad komt zoals de regen valt, dan roept niemand meer: stop! Wanneer de misdaden zich opstapelen, worden ze onzichtbaar.’ Dat is wat de Duitse dichter Bertolt Brecht ooit schreef over de geleidelijke normalisering van racisme en de opkomst van het fascisme.

Deze boodschap heeft niet aan urgentie ingeboet. Ook nu zien we hoe vluchtelingen aan de grens gestopt worden of worden gedeporteerd. Opnieuw zien we hoe minderheidsgroepen die zich politiek organiseren verdacht worden gemaakt. En zwarte activisten die ons herinneren aan een bloedige koloniale geschiedenis worden gecriminaliseerd.

Binnen dit klimaat is het dus helemaal geen verrassing dat een antiracismedemonstratie op zoveel weerstand stuit. Zo zou demonstreren tegen racistische partijen ‘ondemocratisch’ zijn. Onze brede coalitie wordt aangevallen omdat er antifascisten meelopen. Maar op het moment dat linkse partijen meegaan in de criminalisering van antiracisme en antifascisme zal extreemrechts alleen maar meer terrein winnen.

En wat zetten deze partijen hier tegenover? ‘Racisten bestrijd je in de raad’ wordt er gesteld. Maar de gevolgen van de normalisering van het racisme van politici zoals Wilders en Baudet beperken zich toch ook niet tot de raad? Drie weken geleden nog werd in Emmeloord een 14-jarige moslima van haar fiets getrokken en mishandeld omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen.

Dit soort incidenten zijn niet los te zien van de geleidelijke normalisering van racisme in de maatschappij en de manier waarop politici hun podium gebruiken om haat te verspreiden. Als de Publieke Omroep toestaat dat Wilders zendtijd gebruikt om zijn walgelijke racisme tegen moslims te verspreiden, moeten we niet gek opkijken als anderen hiernaar gaan handelen.

Dit PVV-filmpje laat zien dat de concurrentie op rechts geen versplintering betekent. Het is juist de opmaat naar een verdere radicalisering naar rechts. Baudet gaat verder waar Wilders gebleven is. Met FvD is de rassenleer terug in het publieke debat. Ramautarsing zei dat er een ‘IQ verschil bestaat tussen volkeren’. Hij kan zich ondertussen wel teruggetrokken hebben, maar volgens Baudet en Hiddema is dit nog steeds een kwestie van ‘wetenschap’ ipv politiek.

Ook antisemitisme is terug van nooit weggeweest. Voor het eerst in lange tijd hebben we een politieke partij in de Tweede Kamer die contact met neo-nazi’s niet schuwt. Zo sprak Baudet af met Jean Marie le Pen, iemand die de holocaust ‘een voetnoot bij de geschiedenis’ noemt. Nanninga, de lijsttrekker van FvD in Amsterdam, probeert Holocaust-ontkenner David Irving te rehabiliteren en wenste een joodse vrouw een aanslag toe om het gevaar van moslims te zien.

Als Comité 21 Maart laten we ons niet tegen elkaar uitspelen. Wij spreken ons uit tegen elke vorm van racisme: van antisemitisme tot moslimhaat.

De geschiedenis herhaalt zich. Weer zitten we in een wereldwijde economische crisis. Er wordt gezegd dat die voorbij is, maar wij voelen dit niet. De kloof tussen arm en rijk groeit. Miljonairs en grote bedrijven betalen steeds minder belasting. Tegelijkertijd zetten achtereenvolgende regeringen betaalbare woningen in de uitverkoop en wordt de zorg kapot bezuinigd.

De opkomst van rechts beperkt zich niet tot Nederland. In Duitsland zien we hoe de populariteit van het Alternatief voor Duitsland, een partij met een steeds dominantere fascistische stroming, hand in hand gaat met een toename van brandstichtingen van moskeeeën. In Engeland werden mensen vorige week aangezet om op 3 april moskeen in de brand te zetten en moslims te doden.

En in plaats van zich uit te spreken tegen racisme, gaat de gevestigde politiek hierin mee. In Nederland hebben het CDA en de VVD delen van de racistische en nationalistische agenda overgenomen. De minister van Binnenlandse zaken in Duitsland stelde vrijdag dat de ‘islam niet bij Duitsland hoort’. Deze partijen gebruiken moslims en vluchtelingen als zondebok om de aandacht af te leiden van hun asociale beleid.

Maar wat dan wel?

We hebben een brede en krachtige antiracistische beweging nodig. Een beweging die groepen samenbrengt: wit, zwart, moslim, jood, cis, trans, homo, hetero, migrant, vakbondslid. Niet alleen omdat we principieel stelling nemen tegen elke vorm van onderdrukking. Maar ook omdat we beseffen dat we alleen collectief en door solidariteit centraal te stellen het rechtse tij kunnen keren. Dit is waarom rechts er zoveel aan doet om linkse samenwerking kapot te maken.

Tot slot. Deze demonstratie heet ‘geen racisme in de raden’, maar laten we ons geen illusies maken. Racistische partijen zullen woensdag gekozen worden. Zij zullen deze posities gebruiken om hun giftige politiek verder te normaliseren. Dit is waarom we onszelf moeten organiseren. Door het hele land moeten we netwerken bouwen waarin uiteenlopende groepen samenkomen om een antwoord te bieden op de zondebokpolitiek van rechts. Als het kwaad komt zoals de regen valt dan heb je een grote paraplu nodig.

Deze tekst werd zondag uitgesproken tijdens de demonstratie ‘geen racisme in de raden’

Geef een reactie

Laatste reacties (50)