1.037
27

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Wanneer vertrekt Balkenende?

Binnen en buiten zijn partij ligt hij onder vuur, vorige week verloor hij de verkiezingen en ditmaal doet hij aan kiezersbedrog door niet in de Kamer te willen gaan zitten. Het aftellen is begonnen.

Wanneer is het Nederlandse volk verlost van Jan Peter Balkenende? Na de val van zijn vierde kabinet werd hij binnen een dag weer tot lijsttrekker benoemd, maar het gemor in zijn eigen achterban wordt steeds heviger.

Waren het eerst de CDJA-jongeren in Maastricht en de traditiegetrouw massaal CDA stemmende boerenbevolking die zinspeelden op zijn aftreden, niet veel later tekende RTL Nieuws anonieme kritiek uit eigen kring op. Een partijprominent: “Balkenende moet zelf aanvoelen dat het klaar is.”

Tegelijk werd bekend dat bijna een kwart van de CDA-stemmers Balkenende liever ziet vertrekken als lijsttrekker, aldus een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Netwerk. Er is zelfs een Facebook-groep die ‘Nooit meer Balkenende!’ heet.

Vandaag schrijft Peter Ingelse, vice-president van het gerechtshof te Amsterdam, in NRC dat de premier ook nog eens de kieswet misbruikt. Aanleiding: de premier zei vorige week in tv-programma Moraalridders dat hij na de komende verkiezingen alleen maar premier wil worden, anders niks.

Zo verliep het compacte ja/nee-gesprekje bij Moraalridders:

Bent u beschikbaar voor het premierschap van Nederland?
“Ja.”

Bent u alleen maar beschikbaar voor het premierschap?
“Eh… Laat ik [daar] maar eens ja op zeggen.”

Mag je na vier kabinetten in acht jaar tijd opnieuw premier worden?
“Ja.”

Zou u minister willen worden onder premier Bos?
“Nee.”

U wordt geen fractievoorzitter, u gaat niet iets anders doen. U wint of u bent weg?
“Als je nu gaat voor deze verkiezingen, dan vind ik het eigenlijk goed om aan te geven dat je gaat voor het premierschap. […] Kijk, waarom ben ik opnieuw lijsttrekker geworden? Dat is niet: machtspolitiek. Dat is niet omdat ik per se door moet als premier, want anderen kunnen het ook doen. Het gaat mij om iets anders. Ik heb me altijd laten leiden door idealen. Door de toekomst van Nederland. Dat vind ik het mooie om me voor in te zetten. Als je die inzet hebt, wil je ook graag door op de functie die je nu mag vervullen.”

Volgens Ingelse is dit kiezersbedrog. Het deugt niet dat Balkenende, ‘als verklaard tegenstander van de gekozen minister-president’, op de lijst voor de Kamerverkiezingen staat, maar niet in de Kamer wil, zegt hij in NRC. Een citaat:

“Is dat (kiezers)bedrog? Balkenende zegt: je moet daar eerlijk in zijn. En dat is ie, hij vertelt van te voren wat hij van plan is. Je zag Balkenende bij de EO denken: als het eerlijk is, dan is het in orde. Maar die gedachte berust op een misverstand. Balkenende is als de dief die ‘eerlijk’ meedeelt dat hij gaat stelen. Balkenende schermt met de norm van eerlijkheid, maar gooit de waarden van zuiverheid en fair play overboord. Het is een eerlijkheid die bedriegt.”

Vanavond vergadert het CDA-partijbestuur met Balkenende over de genadeloze verkiezingsuitslag die de premier ook nog te slikken kreeg. Ondertussen lijkt het CDA in de peilingen af te glijden en ingehaald te worden door zowel PvdA als PVV. Ook dat zorgt voor onweer bij de christen-democraten. Verscheidene partijbonzen hebben de afgelopen dagen laten merken zich zorgen te maken of bijvoorbeeld vrijwilligers wel voldoende te motiveren zullen zijn als er niets verandert, zo meldt de Volkskrant. Die schrijft ook:

“Verwacht wordt dat ten minste twee of drie provinciale voorzitters vanavond de vraag zullen opwerpen of Balkenende nog wel de juiste kandidaat is. Sommigen zouden een voorkeur hebben voor oud-minister van Landbouw Cees Veerman. Tot dusver lijkt een forse meerderheid op Balkenendes hand. Maar ingewijden menen dat dit ook snel kan kantelen.”

De algemene prognose is dat Balkenende, die al acht jaar waggelend overeind blijft in De Haag, ook de komende drie maanden nog wel in het zadel blijft zitten. De partij kan zich zo vlak voor de stembusgang simpelweg geen leiderswissel permitteren, want dan draaien de verkiezingen alleen nog maar om de tweestrijd tussen Bos en Wilders. Bij verlies op 9 juni zijn de politieke dagen van Balkenende geteld en is hij inderdaad weg. Maar mocht er ondanks alle tegenslag straks toch nog een CDA-premier mogen aantreden in het Catshuis, dan heeft Balkenende inmiddels voldoende krediet verspeeld om dan alsnog als leider gewipt te worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)