1.804
10

Communicatieadviseur

Maureen (geboren 1973) is zelfstandig communicatieadviseur, schrijver en copywriter. Ze bracht een aantal jaar van haar jeugd door in Parijs en woonde op latere leeftijd in Rome en Cannes, maar woont nu in Almere Buiten. Ze studeerde Frans en Communicatie. Maureen schrijft voor verschillende websites en haar columns gaan meestal over vrouwenzaken en het leven in het dagelijks bestaan. Ze werkt op dit moment aan haar debuutroman.

Was will das Weib

Terwijl Marion Middendorp de strijd met de 'FacebookfaƧade' aangaat, haalt Maureen haar schouders op over het zoveelste verzonnen vrouwenprobleem

Marion Middendorp hoopt met haar site vrouwenverhalen.nl “een rauw en puur platform neer te zetten waar vrouwen hun verhaal kunnen doen”: troost, inspiratie, weg met de taboes, weg met het perfectionisme dat we onszelf opleggen, weg met het uploaden van onze beste foto voor ons facebookprofiel.

Echt, echt, écht moeten we zijn. Volgens Marion dan, die in haar omgeving merkte dat “steeds meer vrouwen de behoefte krijgen aan bevestiging dat ze er niet alleen voor staan”. Daarom heeft ze haar site nu zelfs vernieuwd en daar een met trommelstokjes geschreven persbericht over rondgestuurd. Ze gaat, ik citeer: “de strijd aan met de Facebookfaçade”. Wat verhult die façade precies? Dat, hoe graag je ook wilt en beweert dat het bij jou anders is, je deep down nog steeds het gevoel hebt dat je je moet gedragen als de ideale moeder, perfecte echtgenoot, vriendin, zus, buurvrouw, medewerker, manager?

Dat je tegen je vrienden zegt dat je het etentje “even snel in elkaar hebt geflanst”, en de blikken van je man negeert. Hij weet wel beter. Hij was degene die per se naar die ene viswinkel moest in de stad. Op zaterdag. Met alledrie de kinderen. Zodat jij het huis kon opruimen en schoonmaken, alsof jullie meededen aan de VT-Wonen Special “Leuk en relaxt leven ondanks de kinderen”. Je vriendin zucht en neemt nog een slok wijn: “ik kom echt nérgens aan toe met drie kinderen en 32 uur per week werken”. Maar dat jij vandaag zo je best hebt gedaan, komt alleen maar omdat het er de vorige keer bij haar uitzag alsof je in Elle Wonen zat te eten. En het kan niet anders, of zij heeft iets met botox laten doen. Niemand ziet er zo uit op haar veertigste.

Kijk, en daar gaat het dus mis. Wij vrouwen moeten niet zo moeilijk zijn voor wij vrouwen. Het is een nobel idee dat vrouwenverhalen.nl een platform wil bieden aan al deze vrouwen die het zichzelf zo vreselijk moeilijk maken. Nooit meer knarsetandend klikken op de vind-ik-leuk-knop onder die foto van de feeëriek gedekte paastafel van de buren. Met voor de kleine Mees en Sophie een zelfgebakken cupcake met de paashaas erop. Laten we een front vormen, vindt vrouwenverhalen.nl.: weg met de perfectie! Dus de volgende keer reageren we gewoon met: “Flikker toch op met je ik-ben-zo-gelukkig bewijsmateriaal. Mijn Pasen was koud en saai en ik moest er nog uit voor de eieren, want die waren we natuurlijk weer vergeten. In de supermarkt kon ik trouwens niet pinnen want de kinderbijslag stond er nog niet op”. Lijkt me heerlijk.

De site wil graag verhalen delen zodat vrouwen zich kunnen herkennen in de verhalen van andere vrouwen: “gedeelde smart is halve smart”, aldus Marion. Ik vraag me af wie zich herkent in de interviews en verhalen op Vrouwenverhalen.nl, zoals die met Kim Holland, die “af en toe ook wel eens onzeker is, maar nooit langer dan een paar seconden”. En anders heb je misschien wat aan de handige tips van onze Nederlandse pornopoes: “ga niet tongzoenen met iemand als het niet goed voelt”. Ik word er wat moe van, van dit soort sites en vrouwenbladen die de wereld beloven aan flow, inspiratie, kracht en jezelf kunnen zijn. De Sanomameisjes die zo goed weten hoe je het hele ‘jezelf-zijn-is-goed-voor-je-en-wij-vertellen-je-hoe’ slim kunt inzetten, namelijk door het creëren van een probleem. Want heb je net je innerlijke criticus een schop onder z’n kont gegeven, in het volgende artikel krijg je alweer 5 make-up tips “omdat je er natuurlijk elke dag goed uit wil zien”. En daarna gaat het over het belang van de grootte van zijn penis. Je gaat voor minder in therapie.

“Wees trots op jezelf want iedereen is goed zoals hij is”, zegt Marion tot slot. Een prima plan en makkelijk uit te voeren, al is het maar door niet te klikken op de advertentie van Weightwachers op de homepage van Vrouwenverhalen. Troost ik me ondertussen met de overgebleven chocolade-eitjes.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)