4.626
104

Sociaal ondernemer bij IZI Solutions

Cemil Yilmaz is geboren in Tukkerland (Enschede) en heeft Arabische en
Turkse roots. Hij houdt zich als sociaal psycholoog en sociaal ondernemer bij IZI Solutions dagelijks bezig met sociale innovatie.

Wat als Bart van U. Mohammed B. had geheten?

Het is flauw en onnodig om Bart van U. te brandmerken als fundamentalistische christenterrorist

JesusOpgegroeid in een orthodoxchristelijke omgeving, kreeg hij een ‘goddelijk opdracht’ om oud-minister van Volksgezondheid Els Borst te vermoorden. Als reden gaf hij aan dat zij als minister verantwoordelijk was geweest voor de euthanasiewetgeving in Nederland. Tijdens zijn eerdere bezoeken aan Els Borst blijkt hij ook om de adressen van de oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende gevraagd te hebben met Bart Van U. volgens zijn advocaat ‘in gesprek had willen gaan’.

Els Borst is in haar woning in Bilthoven met 41 messteken om het leven gebracht na zich jarenlang voor Nederland ingezet te hebben. Wat het helemaal luguber maakt, is dat Bart van U. ook zijn zus om het leven heeft gebracht met nagenoeg dezelfde aantal (40) messteken. Het OM, de politie en de GGZ hebben ondanks vele signalen van zijn verknipte persoonlijkheid en geestelijke gesteldheid jammerlijk gefaald om deze tragedies te voorkomen.

Maar wat was Bart van U.? Verknipt? Een lone wolf? Of het bewijs dat het christendom een staatsgevaarlijke ideologie is gericht op het omverwerpen van de democratische rechtsstaat?

Als je kijkt naar de definitie van terrorisme op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, lees je het volgende:

Terrorisme is het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappij ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden.

De media en de politiek lijkt deze link nog niet te leggen. Ook de maatschappelijke verontwaardiging blijft uit. Geen stille tochten, geen publieke debatten en geen massahysterie. Terecht overigens dat deze link naar het christendom en de judea-christelijke traditie in Nederland uit blijft.

Het is flauw en onnodig om Bart van U. te brandmerken als fundamentalistische christenterrorist. Ook is het onnodig om de SGP, ChristenUnie en het CDA aan te vallen op hun christelijke fundamenten of om Kamervragen te stellen aan de minister van SZW over de christelijke gemeenschap in Nederland. Dus ook geen verbieden van organisaties als een Opus Dei, geen oproep aan christenen om zich te distantiëren van deze daad, geen Jinek, Pauw of EO die een link tussen het christendom en terrorisme proberen te vinden, geen baggerstukjes in de landelijke media en geen brandende kruizen voor asielzoekerscentra waar christelijke asielzoekers verblijven.

Toch rijst bij mij en vele anderen de vraag: wat als Bart van U. Mohammed B. had geheten? Wat als hij een moslim was met een ‘goddelijke opdracht’ en een oud-minister vanwege zijn of haar politieke handelen om het leven had gebracht met 41 messteken? Waren we dan met zijn allen net zo rationeel en kalm gebleven? Of hadden we elke zin uit de Koran geanalyseerd om bewijs te leveren dat de Islam een kwaadaardige ideologie is?

Geef een reactie

Laatste reacties (104)