774
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat boeien die calorieën nou? Ik wil gewoon een cheeseburger!

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over calorieën tellen

Je staat bij McDonald’s of Burger King in de rij en kijkt op de borden wat je zult bestellen. Hoeveel calorieën je daarmee binnenkrijgt weet je eigenlijk niet en het kan je ook weinig schelen, want je bent niet naar deze fastfoodleveranciers gegaan omdat je dacht “lekker, even wat gezonds halen”. In veel landen staat er sinds enige tijd naast het product dat je gaat kiezen, hoeveel calorieën erin zitten. In sommige Amerikaanse staten is dat het geval en ook in enkele steden, zoals bijvoorbeeld New York. Dat valt niet onder betutteling hoor. Dat is gewoon informatie die je kunt gebruiken of negeren. Het was wel duidelijk dat die meestal genegeerd werd en dat komt omdat mensen vaak niet begrijpen wat het betekent. Een burger 550 calorieën? So what? Hoeveel calorieën heb je dagelijks nodig? Wat zijn de gevolgen als je er meer binnenkrijgt? Dat weet je toch niet. Onderzoekers wilden weten wat er gebeurt als je dat soort informatie er nu ook bij geeft. Nou slecht nieuws, dat helpt niet.

Het onderzoek werd gedaan in 2008, het jaar dat in New York de calorie-informatie op de menu’s werd geïntroduceerd. Een deel van het onderzoek werd daarvoor gedaan en een deel erna. Meer dan 1100 klanten van 18 jaar of ouder deden eraan mee. Een derde van de klanten hoorde: Weet u dat je dagelijks niet meer dan 2000 calorieën nodig hebt als u vrouw bent en 2400 als u man bent? Een andere groep kreeg als info: Een normale maaltijd bevat tussen 650 en 800 calorieën. Een derde groep kreeg helemaal geen informatie.

Het bleek niets uit te maken bij het nemen van de beslissing. In enkele gevallen leidde het zelfs tot het bestellen van producten die meer calorieën bevatten en de onderzoekers dachten dat dat komt omdat de klanten het niet goed uit kunnen rekenen en in de war raken door zoveel informatie. Ze zeggen dan ook: drie maal per dag zoveel rekenwerk en dan ook nog beslissingen moeten nemen is niet gemakkelijk voor mensen.

Is het in NY veel anders dan in NL? Het gaat om een combinatie van sociale en economische factoren waardoor de berekening van hoeveelheden calorieën uiteindelijk niet kan worden gemaakt. En dat niet alleen: wat kan het je schelen? Waarom zou je je er druk over maken? Het is een leefstijl om je druk te maken over die calorieën. Dat moet je leren. Je moet het ook willen leren. Al eerder bleek dat als je een oog-tracking onderzoek doet bij klanten aan een junkoutlet, mensen de informatie vermijden. Ze zijn alleen geïnteresseerd in het voedsel en wat het kost. Ze kwamen voor een dubbele cheeseburger, niet voor extra onderwijs.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Praten over jezelf is als seks voor je hersenen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)