805
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat de geur van vers brood met een mens kan doen

Iedere dag een weetje. Vandaag: De relatie tussen geuren en behulpzaamheid

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Lichte ergernis overvalt me als ik door een supermarkt loop waar de geur van vers brood hangt. Ik ben daar niet gekomen om brood te kopen en denk altijd dat ze die geur met opzet verspreiden om te zorgen dat ik ineens naar brood ga verlangen. Op die manier word ik verleid tot het doen van aankopen die de volgende dag oudbakken zijn en veel minder aantrekkelijk lijken tot ze na vier dagen met een groen laagje in de afvalbak verdwijnen. Ik zou me echter niet moeten ergeren want volgens een onderzoek dat in het the Journal for Social Psychology verscheen, zorgt de geur van vers brood ervoor dat mensen vriendelijker voor vreemden worden.

Franse onderzoekers gebruikten acht Indiase vrijwilligers voor dit onderzoek, vier mannen en vier vrouwen. Ze stonden achtereenvolgens voor een bakker en een kledingboetiek. Daar moesten ze in hun tas zoeken, vervolgens voor mensen lopen en dan een zakdoek, een handschoen of een zakje tissues verliezen. Ze deden dat 400 keer en twintig meter verderop stonden de onderzoekers die observeerden wat er gebeurde. De grote vraag was: Hoe reageerden mensen daar op?

Voor de bakker bleek 77 procent van de mensen behulpzaam. Ze hielden de Indiase mannen of vrouwen aan om ze op het verlies te wijzen, bukten om het verloren voorwerp op te rapen en gaven het aan. Voor de boetiek waren de mensen niet geheel harteloos, maar de behulpzaamheid was daar minder: 52 procent.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat een aangename geur mensen in een betere stemming brengt en daardoor ook vriendelijker op anderen gaan reageren. Dit onderzoek bevestigt de gunstige invloed van prettige geuren op het menselijk altruïsme. Je zou dus zeggen dat in alle steden flinke blowers moeten worden aangezet om de geur van vers brood overal te verspreiden zodat we wat liever voor elkaar worden. Maar anderzijds vraag ik me af hoe mensen reageren als een vreemdeling een biljet van 50 euro verliest. Een gebruikte zakdoek wil niemand hebben en aan één enkele handschoen heb je niets.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van zondag nalezen: Vrouwelijke viagra

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)