1.141
19

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat doen mannen er nog toe?

Een spermacel leveren dat is zo'n beetje het enige dat een vrouw nog niet kan, maar verder…

In toenemende mate maken we ons zorgen over wat mannen er nog toe doen. Na de bevruchting lijkt hun rol te zijn uitgespeeld. Een spermacel leveren is zo’n beetje het enige dat een vrouw nog niet kan, maar verder…

Mannen kunnen geen borstvoeding geven en slapen overal doorheen, hoe hard de baby ook huilt. Meisjes doen het bovendien later beter op school en vrouwen blijken nog later met hun empathische leiderschap erg goede bazen. Alleen weten mannen ze met slinkse trucs en glazenplafonds uit de old boys club te houden. Het gezin beschermen? In veel gevallen is de man des huizes juist de grootste bedreiging voor de familieleden.

Vrouwen kunnen het wel alleen af en mannen zijn obsoleet, zoals dat zo keurig genoemd wordt. Overbodig, geen taak, geen vaardigheden die een vrouw niet heeft. Ja misschien een betere chauffeur, maar mannen veroorzaken ook meer ongevallen omdat ze altijd net nog een stoplicht willen halen en in hun haast nog ergens voor langs gaan. Maar onderzoekers hebben nu vastgesteld wat de gevolgen zijn als kinderen zonder vader opgroeien. Die kinderen houden daar psychische problemen aan over.

Hoe doe je zo’n onderzoek, want er zijn zoveel mogelijke factoren die een rol spelen en hoe wil je die onder controle brengen? Je kunt mensen toch niet in een isolatiecel zetten voor je onderzoek om ze ongestoord te observeren. Daarom deden de onderzoekers hun onderzoek met de Californische muis, een dier dat monogaam leeft. Muizen kun je wel in een volledig gecontroleerde omgeving zetten en dan rustig bestuderen hoe ze zich gaan gedragen.

Het sociale gedrag en de anatomie van de hersenen van muizen die met beide ouders waren opgegroeid en muizen bij wie de vader uit de kooi was gehaald werden vergeleken. Muizen die zonder vader opgroeiden vertoonden vreemd gedrag en waren agressiever dan de muizen die met beide ouders groot werden gebracht. Dat was vooral te zien bij de muizendochters; zij raakten ook makkelijker verslaafd.

Iets dergelijks is bij mensen ook al eens geobserveerd, maar via dit muizenonderzoek krijgen we bevestiging.

Vaders hebben wel degelijk een rol. Ze hoeven alleen maar thuis te zijn om de agressie op een lager niveau te brengen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Liever een rotrelatie dan geen relati
e

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)