Laatste update 11:45
3.653
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wat een stelletje slappelingen heeft de leiding bij het CDA

Het is verbijsterend dat de burgemeester van Krimpen, Martijn Vroom, door alles en iedereen in de steek wordt gelaten, met name door zijn eigen partij

De CDA-burgemeester van Krimpen, Martijn Vroom, is dan toch door de pomp gegaan uit vrees voor de kinderen der duisternis in zijn gemeenteraad. Hij heeft omstandig excuses aangeboden voor de Facebookpost waarin hij een reeks boeken noemde die hij nog eens ging herlezen. Dit naar aanleiding van het feit dat Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech had vastgesteld dat de elite geen boeken las.

Onder die boeken bevond zich het werk van Viktor Klemperer, een Duitse jood die tijdens zijn onderduikperiode in Berlijn aangrijpende dagboekpagina´s schreef alsmede de memoires van een belangrijk verzetsman uit de omgeving van Krimpen. Ook zagen we de omslag van een diepgaande studie over de manier waarop het fascisme zich als een soort godsdienst presenteerde, uitgegeven door Harvard University Press.

Het schijnt dat een raadsmeerderheid in Krimpen dit construeert als Baudetbeleidigung. Is de burgemeester van Krimpen met zijn excuus uit de gevarenzone? Hem wacht een zwaar raadsdebat.

Als de partij Forum voor Democratie die naam terecht droeg, zou de jonge en inspirerende leider ongetwijfeld zélf geprotesteerd hebben tegen de manier waarop een stelletje lammelingen in Krimpen probeert mee te liften op zijn electoraal succes door hun burgemeester onderuit te halen. Dan zou hij – in eigen ogen de grootste intellectueel van Nederland zijnde – het recht van de burgemeester verdedigen om met zijn mobiele telefoon foto´s te maken van boeken, die zeker de westerse cultuur op zijn best vertegenwoordigen en dat niet alleen maar ook om die daarna op Facebook te zetten. Omdat hij een democraat is en wel eens een boek leest, bedoel ik.

Bijbels tafereel
Woensdagochtend vuurde de presentatrice van dienst in Goedemorgen Nederland met succes Wouter de Winther, chef politiek bij de Telegraaf aan om Vrooms hoofd te eisen. Zijn excuus kwamen te laat. Het was te weinig. In Krimpen zelf worden de messen net zo goed geslepen om een voorbeeld te stellen aan politici en bestuurders in heel Nederland: pas op: dit zijn je grenzen. Als je de verkeerde boeken aanbeveelt, volgt een Berufsverbot. Het leek een bijbels tafereel: Salome eist het hoofd van Johannes op een zilveren schaal. En zij krijgt het ook.

Het is dan ook verbijsterend dat Martijn Vroom door alles en iedereen in de steek gelaten wordt, met name door zijn eigen partij . Wat een stelletje slappelingen maken toch de dienst uit bij het CDA. Wat een lúl is die Buma. Het CDA verraadt de christendemocratische traditie in Nederland. Die stelt gewetensvrijheid centraal. De grondleggers hebben elk op hun manier al anderhalve eeuw geleden een scherp onderscheid weten te maken tussen de werkelijke gewetensvrijheid en de schijnvrijheid van de in een staatskeurslijf gestoken burger.

Als de Haagse leiders van het CDA nog enkele grammen karakter in hun donder hadden, dan waren zij als één man achter hun partijgenoot Martijn Vroom gaan staan. Dan hadden zij zonder aarzelen met inzet van hun statuur een eind gemaakt aan deze lokale ontsporing. Maar ze hielden lafjes hun mond. Ze zwegen toen al een week of wat geleden types als Wiegel en Joost Eerdmans maatregelen eisten tegen de burgemeester van Krimpen. Net als Herodes Antipas laten zij zich verleiden door de Salomé van deze tijd, het wraakroepend gepeupel dat je misschien wel wilt omhelzen als je het voldoende complimentjes geeft. Ze kijken weg, als het politieke hoofd van een lokale partijgenoot op het hakblok wordt gelegd. O wacht… dat is een verwijzing naar de bijbel en die is bij het CDA vast al lang zoek.

Beeld: Aubrey Beardsly, Salomé met het hoofd van Johannes de Doper

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)