Laatste update 10:28
3.858
44

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wat een vernedering is het moderne koningschap

Ik heb grote bewondering voor het incasseringsvermogen van het Huis van Oranje

Het was een interessante week vol onverwachte gebeurtenissen, in binnen- en buitenland. Ik hoopte dan ook op een aardige aflevering van Pauw. Daar verscheen de begenadigde talkshowhost op mijn flatscreen. Uit zijn borstzakje puilde een oranje zakdoek van grote omvang. Aan tafel bevonden zich bekende Nederlanders, die – leerden de kijkers meteen – waren verdeeld in het het team Ellie en het team Donnie. Ook zij waren met zo´n oranje zakdoek uitgedost.

Pauw hoopte dat ik het hem niet kwalijk zou nemen dat het die avond niet over de actualiteit ging. Het was immers weldra Koningsdag. Daarom werd de hele uitzending besteed aan de jaarlijkse Pauw koningsquiz waarin de beide teams het tegen elkaar opnamen. Ellie en Donnie deden nog of ze serieus van elkaar wilden winnen ook. Hierna volgde de ene stupide vraag na de andere waarop de bekende Nederlanders poogden een origineel of geestig antwoord te geven.

De hele week had de NPO het publiek al geïrriteerd met een vooraankondiging van de reportage over het bezoek des konings aan Amersfoort. Daar zou het ‘wij’-gevoel zichtbaar worden en de koning, de koning zou op zijn kennis van de regio worden getest! Het was weerzinwekkend. Het was tenenkrommend. De koning op zijn kennis van de regio getest! De uitzending van Pauw wist nog grotere diepten te bereiken. Wie vloog Willem Alexander na die zestien moeilijke uren – elfstedentocht, weet je nog? – het eerst in de armen? Wat later zagen wij een juichende koning. Waar stond de koning precies voor te juichen? Raden maar, mensen. Het publiek applaudisseerde voor elke snaaksheid terwijl Pauw team Ellie en team Donnie naar de bodem van zijn Marianentrog stuurde met een vraag over de gesel van het wildplassen op Koningsdag.

Vernedering
Wat is het koningschap in deze moderne tijd toch een vernedering. Omdat men verjaart, wijkt de serieuze nieuwsvoorziening voor gezwijmel van bekende Nederlanders met een te groot oranje pochet. Hans Jansen, de voorzitter van VNO/NCW verschijnt in beeld en vertelt dat het koninklijk paar voor het bedrijfsleven overal ter wereld deuren opent die anders gesloten blijven, zodat het land miljarden verdient. Hij houdt staande dat elk buitenland onmiddellijk in katzwijm valt als Willem Alexander en Maxima de vliegtuigtrap afdalen, terwijl dat in werkelijkheid een klein berichtje rechts onder op de site betekent net zoals dat in Nederland ook gebeurt als een of ander staatshoofd een bezoek brengt.

Ondertussen moeten Willem Alexander, zijn vrouw en zijn dochters het niet wagen om een opmerking te maken die iets afwijkt van gemeenplaats of algemeenheid want dan worden zij genadeloos teruggefloten en op hun plaats gezet. Maxima ervoer dat al vroeg in haar loopbaan, toen zij iets heel verstandigs zei over de veelsoortigheid van de Nederlanders.

Toilet werpen
Een koning hoort te excelleren in toilet werpen en niet in denkkracht. Hij en zijn broers moeten in het voorbijgaan de hamer neer laten dalen op de kop van Jut. De prinsesjes moeten even inhouden bij het middelmatige straatballet en nu en dan laten merken dat zij raps geweldig vinden, althans de slappe gezagsgetrouwe rijmelarijen die na uitvoerig overleg met de bolleboffen ten stadhuize officieel zijn afgezegend.

Eigenlijk is het Huis van Oranje de enige familie van Nederland die geen beroep kan doen op het totaal van de constitutioneel verankerde mensenrechten. De leden worden met religieuze eerbied benaderd door zenuwachtige dorpspotentaten en zorgvuldig geselecteerde exemplaren uit het gewone volk maar alleen zolang ze opzitten en pootjes geven. Dat was de verborgen boodschap van Pauw, team Ellie en team Donnie met hun ginnegapperij. Dat was de waarschuwing van de oranje zakdoeken die uit hun pochetten puilden.

Ik heb grote bewondering voor het incasseringsvermogen van de koninklijke familie. In 1870 of daaromtrent vierde koning Willem III eens tijdens een Zwitserse vakantie zijn blanke mannelijkheid op het balkon terwijl een volle veerboot passeerde. Wat hem betreft kon iedereen de pleuris krijgen. Ik kan dat bij nader inzien zó goed begrijpen.

Cc-foto: Roel van Deursen


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (44)