1.829
28

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat er aan je ogen te zien is

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe stel je vast of iemand homo- of heteroseksueel is?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

The Gaypride is weer voorbij en wie tijdens de Gay Parade door Amsterdam heeft gelopen zou wel eens in de war kunnen raken over de eigen seksuele geaardheid tussen zoveel mooie mensen. Maar de wetenschap heeft uiteraard wel weer een antwoord op de vraag. Hoe stel je vast of iemand homo- of heteroseksueel is?

Taditioneel werd dat in het laboratorium gedaan door de bloedaanvoer naar de geslachtshormonen te bekijken bij de man of een vrouw. Als mannen opgewonden raken, gaat er meer bloed naar de penis en wordt die wat dikker (de postzegeltest: een reeks postzegels van niet te veel waarde erom heen doen en kijken of het bandje breekt) en bij vrouwen kan ook de bloedtoevoer worden gemeten maar daarbij heb je niets aan postzegels. Maar dat is natuurlijk een heel gedoe. Daarom hebben onderzoekers gekeken of er andere mogelijkheden zijn en ze hebben nu iets gevonden waardoor ze het aan je ogen kunnen zien.

De pupillen worden wijder. In het onderzoek werden de pupillen van homoseksuele mannen groter als ze een masturberende man zagen en reageerden niet als ze een masturberende vrouw zagen. Biseksuelen reageren op mannen en vrouwen. En vrouwen? De pupillen van lesbische vrouwen worden groter bij het zien van een masturberende vrouw, maar heteroseksuele vrouwen reageren op zowel mannen en vrouwen. Verwarrend? De onderzoekers zouden geen onderzoekers zijn als ze niet met een verklaring kwamen. In de geschiedenis van de mensheid – zeggen ze – werden vrouwen zo vaak verkracht dat ze geleerd hebben op elke prikkel te reageren, hoe onaantrekkelijk ook. Zo zie je, de wetenschap brengt ons telkens wat verder.

Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Tel vooral goed zelf je schaapjes

Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (28)