1.023
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat Facebook je leert over jezelf

Stabiele, vriendelijke mensen delen minder over seks of drugs 

In mijn dagelijkse Joopbijdragen heb ik het vaak gehad over onderzoekjes naar gedrag op sociale media. Dat is erg dankbaar, want het merendeel van de mensen dat enthousiast op nieuwssites rondkijkt is ook bezig met twitteren of Facebook. Daar dan weer over schrijven zorgt voor een directe spiegelconfrontatie.

Als je ze leest en denkt dat het over anderen gaat, niet over jou, zijn de onderzoekjes grappig. Heb je door dat het eigenlijk over jezelf gaat, dan kan het vrij pijnlijk zijn. Op de site van Forbes staat nu een overzicht van 46 onderzoeken over gedrag van mensen op twitter en/of Facebook onder de titel ‘46 dingen die we geleerd hebben uit onderzoeken naar Facebook‘. 

Daar kom je de onderzoeken tegen die bevestigen wat je altijd al dacht. Dat het heerlijk voor je gevoel voor eigenwaarde is naar je Facebookpagina te kijken, waar je je allerbeste vakantiefoto’s hebt geplaatst, waar je kunt zien hoe geweldig veel vrienden je hebt en hoe leuk je met hen communiceert. Maar kijk niet naar de vakantiefoto’s van je vrienden, want dan ga je je een beetje ongelukkig voelen. We weten door die onderzoeken dat narcisme door de sociale media bevorderd wordt, maar dat jonge narcisten veel twitteren, terwijl narcisten van middelbare leeftijd vaak statusupdates van hun Facebook-pagina maken. En wat ‘liken’ witte mensen het meest? Andere witte mensen.

We leren door die onderzoeken ook dat we ons weliswaar druk maken over privacy op internet, maar dat we tegelijkertijd via ons FB gedrag precies laten zien of we gay zijn, welke politieke voorkeur we hebben en of we over een religieuze achtergrond beschikken. Mensen die al hun emoties tonen op Facebook zijn inderdaad wat onstabiel, maar het is wel therapeutisch voor ze. Stabiele, vriendelijke mensen delen minder over seks of drugs op facebook. Ouders vertellen hun kinderen te liegen op Facebook. Facebook is een betere methode om werk te vinden dan Linkedin, maar dan moet je wel eerlijk zijn in wat je erop zet.

Het stuk op Forbes is een mustread en het leert dat we allemaal net echte mensen zijn. Je weet wel, zoals je ze ook in de werkelijkheid wel eens tegenkomt. Je leert ook dat mensen af en toe een Facebookvakantie nemen. Dat blijkt reuze gezond en doet je gevoel voor eigenwaarde geen kwaad.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Goed voorbeeld ouders helpt kinderobesitas voorkomen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)