1.441
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat gebeurt er met je hersenen bij alcoholisme?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vrouwenhersenen herstellen sneller na beschadiging door alcohol

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Oké je drinkt te veel. Zo veel dat je echt van alcoholisme kunt spreken. Het heeft gevolgen voor je sociale leven en je lever gaat erbij achteruit. Maar wat gebeurt er met je hersenen?

Daar blijkt de witte stof te verdwijnen omdat hersencellen afsterven. De witte stof in hersenen zorgt voor de communicatie tussen de verschillende onderdelen en verdwijnen ervan is verantwoordelijk voor geestelijke achteruitgang en geheugenverlies.

Onderzoekers keken of de hersenen zich na het stoppen met drinken herstellen en zagen dat er daarbij een verschil is tussen mannen en vrouwen.

Om te beginnen vindt het verlies van witte stof bij mannen en vrouwen in verschillende delen van de hersenen plaats, maar ook zagen de onderzoekers dat vrouwen sneller van de beschadiging herstellen. Bij vrouwen herstelde de witte stof zich al enigszins binnen een jaar terwijl er bij mannen nog niets te zien was. Maar na een jaar begon ook bij mannen het herstel en stopte het bij de vrouwen zodat het uiteindelijk weer het zelfde is.

Wat mij vooral frappeert bij het lezen van het artikel is de mate van beschadiging van de
hersenen. 1,5 tot 2 procent voor elk glas dat je per dag te veel drinkt. En teveel is meer dan 2 glazen per dag bij mannen (of ook wel 14 glazen per week) en 1 glas per dag bij vrouwen (7 glazen per week).

Zo zonde van die hersenen, want je kunt er zoveel plezier van hebben. Het is natuurlijk wel weer hoopvol dat het na stoppen weer wat herstelt.

Het weetje van vrijdag teruglezen: Meer hartaanvallen en beroertes door Japanse aardbeving uit 2011

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)