Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat heeft een bejaarde zonder huis aan een smultuin?

  •  
27-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Wat de afbraak van de bejaardenzorg allemaal aanricht
Schiedam is een middelgrote stad met iets meer dan 76.000 inwoners. De gemeente kent zes bejaardentehuizen die in het kader van privatisering en zo in handen zijn gekomen van de Frankelandgroep. Het topmanagement daarvan wordt spectaculair beloond maar daar zullen wij het vandaag niet over hebben. Wij zullen het hebben over sommige gevolgen van wat de verschrikkelijke staatssecretaris Martin van Rijn (die in een vorige functie ongeveer evenveel verdiende als de baas van de Frankelandgroep namelijk meer dan twee en een halve ton euro), over sommige gevolgen dus van wat deze PvdA-bewindsman tot stand wil brengen. Althans hoe dat indaalt op lokaal niveau.
Zoals U inmiddels weet, is het héél slecht voor mensen om hun oude dag in een bejaardentehuis te slijten. Daarom verandert staatssecretaris van Rijn de financieringsstromen zo dat instanties als de Frankelandgroep geen ondersteuning meer krijgen voor het huisvesten van bejaarden die nog enigszins ter been zijn.
Op 12 juli 2013 schreef de Frankelandgroep dan ook het volgende aan het Schiedamse College van B&W:
“Zoals U weet stopt – kort door de bocht samengevat – de overheid met de financiering van intramurale zorg voor ouderen met een ZZP 1 t/m 3 indicatie. De consequenties daarvan worden voel- en merkbaar miv 2014. Voor de Frankelandgroep gaat het o.a. betekenen dat in de periode 2014 t/m 2016 ruim 300 verzorgingsplaatsen afgebouwd gaan worden”. En: “Die hiervoor bedoelde ruim 300 plaatsen zijn momenteel gewoon voor 100% bezeten en er staan (per 11 juli 2013) 258 personen voor op de wachtlijst (waarvan 230 inwoners van Schiedam). De afbouw van de plaatsen zal dus – naast de nodige onrust – o.a. een sterk oplopende vraag naar geschikte woningen voor ouderen én naar WMO gefinancierde zorg en dienstverlening betekenen. Bij de WMO staat U al aan het roer en inzake (sociale) woningbouw is uw rol een groeiende. In dat kader verzoeken wij U bij het ontwikkelen van beleid met het voorgaande rekening te houden”.
Voor nadere vragen kan het Schiedamse college van B&W zich wenden tot Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep. Waarschijnlijk krijgen meer gemeentebesturen dezer dagen zulke brieven binnen: de bejaardentehuizen, die nog maar een paar decennia geleden verrezen en er pico bello bijstaan, worden successievelijk gesloten. Gelieve even voor een alternatief te zorgen.
Schiedam heeft net een heftige bezuinigingsronde achter de rug. Als ik door mijn wijk wandel kom ik daar lege vlaktes tegen en een met veel fanfare door een wethouder geopend speelterrein dat de omwonenden zelf van oud hout in elkaar hebben gezet. Elders is een natuurtuin aangelegd. Daar stond tien jaar geleden nog een heleboel flats die de woningbouwvereniging af liet breken om er mooiere en lucratievere architectuur voor in de plaats te zetten. Daar is nu geen geld meer voor. Blijkbaar moeten de bejaardentehuizen – enkele decennia oud of anders prachtig gerenoveerd – ook tegen de vlakte. Dan kunnen ze daar een pluk- en smultuin aanleggen met basilicum en bramen, door de wijkbewoners met burgerkracht te onderhouden.
Dit is een prima zomer om te mijmeren over de ‘kwaliteit van het bestaan’ in relatie tot de kwaliteit van het bestuur.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.