1.885
32

Online en print magazine

VICE (www.vice.com) is één van de snelst groeiende jonge mediamerken ter wereld. Het bestaat uit een verzameling van fanatieke, jonge en creatieve schrijvers, art directors, fotografen en regisseurs, die actief zijn in de productie en distributie van tijdschriften, websites, IPTV, entertainmentprogrammering, films, dvd's, boeken, events en muziek.

Wat het regeerakkoord voor een 18-jarige student betekent

Haroon Ali, hoofdredacteur van VICE, spitte het regeerakkoord door

Hoezee! Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zijn eruit. In recordtempo hebben zij een regeerakkoord in elkaar geflanst, dat begint met een misselijkmakende inleiding over hoe Nederland “een stabiel en daadkrachtig kabinet nodig heeft.”

Haroon Ali, hoofdredacteur van VICE, las het regeerakkoord en filterde daaruit de gevolgen voor de gemiddelde achttienjarige student in den lande:

Onze Samson en Gert gaan “bruggen slaan” als een malle. “Tussen Den Haag en de samenleving. Tussen stad en landelijk gebied. Tussen rijk en arm. Tussen jong en oud. Tussen hoog- en laagopgeleiden. Tussen mensen die in elke verandering een uitdaging zien en mensen die vooral bezorgd naar veranderingen kijken.” Wow, heftig.

Omdat het regeerakkoord zo dik is als een boeketroman (82 pagina’s), maar helaas niet zo makkelijk weg leest, even een korte levensschets van een 18-jarige in het jaar 2016, volgens de nieuwe regeltjes van Samson en Gert.

Met lood in de schoenen begin je aan een studie commerciële economie. Omdat je geen basisbeurs krijgt en de huur van een kamer in Amsterdam niet kunt betalen, blijf je maar bij je ouders in Purmerend wonen. Een deel van je lening moet je gebruiken om elke dag heen en weer te pendelen, want je hebt alleen die suffe ov-kortingskaart.

De zorgtoeslag waar men het vroeger over had is foetsie. Je zorgpremie is nu afhankelijk van je inkomen, maar naar dat fijne extraatje rond de 22ste van de maand kun je dus naar fluiten. Schrale troost: je mag wel zo lang over je studie doen als je wilt, de langstudeerboete is namelijk afgeschaft. Best logisch ook, want met die drie bijbaantjes loop je met gemak drie jaar uit.

Nu je 18 bent mag je eindelijk zuipen, al is dat prijzig. De accijns op bier en wijn is met 14 procent verhoogd en de accijns op sterke booze met 5 procent. Peuken zijn maar 9 cent duurder geworden. Die wietpas is ook afgeschaft, al moet je elke keer je identiteitsbewijs en een fucking uittreksel uit het bevolkingsregister meenemen naar de coffeeshop.

Een beetje bijbeunen met online pokeren is tricky geworden. Online kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen worden superstreng in de gaten gehouden. Een avondje uit in Holland Casino is er ook niet meer bij, die heeft de overheid onlangs verkocht.

Eén lichtpuntje: de btw-verhoging voor podium- en beeldende kunsten gaat definitief niet door. Je festivalkaartjes zijn dus weer betaalbaar, soort van. Samson en Gert willen bovendien dat je op zijn tijd gewoon naar het circus kunt. Alleen zijn wilde dieren in het circus nu echt verboden. En leeuwen waren nou net je lievelingsdieren.

VICE: Wat het regeerakkoord voor een 18-jarige student betekent

Geef een reactie

Laatste reacties (32)