890
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat is cool?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het woord cool neemt afstand van zijn traditionele betekenis

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Is wat we ‘cool’ noemen nog wel hetzelfde als wat we 50 of 30 jaar geleden met dat begrip probeerden aan te duiden? Onderzoekers ontdekten dat onze ideeën rond wat ‘cool’ is in de loop van de tijd behoorlijk veranderd zijn. Voor het onderzoek werden bijna 1000 deelnemers gerekruteerd die een vragenlijst in moesten vullen over eigenschappen, gedrag en mensen die ze in verband met het begrip ‘cool’ brachten. De deelnemers noemden karakteristieke eigenschappen die ze in verband met cool brachten. Daarna werd aan twee groepen van de deelnemers gevraagd de karakteristieke eigenschappen een cijfer te geven voor ‘cool’ en ‘maatschappelijk gewenst’. Tenslotte moesten de deelnemers  hun vrienden beoordelen ten aanzien van hoe ‘cool’ ze waren, maar ook op andere persoonlijkheidskenmerken. De onderzoekers ontdekten dat wat vroeger cool was dat nu niet meer is. Ze hadden niet verwacht dat het begrip zoveel van zijn historische oorsprong en betekenis had verloren, namelijk sterk verbonden met tegencultuur, rebellie en een individuele houding. Tegenwoordig gaat het bij cool juist om: Vind ik de persoon aardig? Is deze persoon vriendelijk voor andere mensen, aantrekkelijk, vol zelfvertrouwen en succesvol? Dat is tegenwoordig ‘cool’, tenminste onder jonge gemiddelde mensen. Er zijn ook groepen waar de traditionele aspecten van het begrip ‘cool’ nog enigszins gewaardeerd worden – rebellie en onthechting -, maar toch niet zo veel als vriendelijkheid en warmte. Voor mij blijft de grote vraag: red ik het nog wel met mijn zonnebril?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)