2.076
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat is een gezonde vagina?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De vagina als Nederlandse samenleving

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vanochtend werd mijn oog getrokken door een publicatie met als titel ‘Onderzoek herdefinieert wat een gezonde vagina is´. Wat had ik gemist? Waarom was er onderzoek nodig om voor eens en altijd vast te stellen wat een gezonde vagina is?

Terwijl ik het las werd ik in een geheel nieuwe wereld geïntroduceerd, een soort microkosmos. De onderzoekers vonden vijf gemeenschappen van micro-organismen in de vagina die min of meer in vrede met elkaar leven. Ze variëren op basis van etniciteit, oestrogeenniveau in de menstruele cyclus, seksuele activiteit en zelfs wat vrouwen eten. Erge verstoringen leiden tot infectie. Wat interessant.

Elke onderzoeker heeft zo zijn speciale interesse. Voor de een is het de vagina, voor de ander bacteriële gemeenschappen, maar bij elk onderzoek moet je natuurlijk de vraag stellen ‘nou en?’ Dit onderzoek maakt duidelijk dat de samenleving waarin deze vijf gemeenschappen samenleven voortdurend verandert en het maakt de definitie van een infectie erg betrekkelijk. Als je alles over een kam scheert zou je veel te vaak antibiotica voorschrijven en dat zal juist tot verstoring van de vaginale samenleving leiden.

Ik vind het een werkelijk diepgaand onderzoek want ik moest erg denken aan de Nederlandse samenleving waar verschillende gemeenschappen samen leven en zelf een balans vinden op basis van externe en interne omstandigheden en hoe als je bij verschijnselen die je ten onrechte als abnormaal classificeert met het voorschrijven van antibiotica alleen maar meer problemen veroorzaakt.

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)