5.246
86

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

Wat is er eigenlijk mis met een Verenigde Staten van Europa?

De Europese Unie is met zijn Commissie en Raad een geschikt systeem voor goede tijden maar blijkt niet effectief als het lastig wordt

Demissionair premier Rutte houdt niet van vergezichten zoals een federaal Europa. Rutte hecht meer waarde aan het zorgvuldig stap voor stap beteugelen van de eurocrisis zodat niet dezelfde fouten worden gemaakt als tijdens de invoering van de euro toen vergeten is om voldoende Europees toezicht te organiseren. Rutte heeft natuurlijk deels gelijk: de eurocrisis is complex en moet zorgvuldig opgelost worden. De vraag is alleen: wat is er mis met een federaal Europees bestuur, oftewel een Verenigde Staten van Europa?

Om deze vraag te beantwoorden lijkt het goed om naar landen te kijken met een federaal bestuur, zoals Duitsland en Amerika. In beide landen hebben de deelstaten een grote mate van soevereiniteit, en daar bovenop zit een federaal bestuur om een aantal gemeenschappelijke zaken te organiseren zoals de economie en defensie.

Het grote voordeel van zo’n systeem is dat lokale verschillen niet hoeven te lijden onder het federale bestuur, want de deelstaten hebben immers hun eigen bestuur. De ene staat in Amerika kent wel het homohuwelijk en de andere niet. En nog belangrijker is dat grote problemen op federaal niveau effectief kunnen worden aangepakt. Zo is Duitsland succesvol geweest in de integratie van West-Duitsland en Oost-Duitsland. Zo is Amerika succesvol geweest in het oplossen van de enorme bankencrisis en de economische crisis die het land in 2008 troffen.

Eigen belang
Maar de Europese Unie worstelt nu al ruim twee jaar met de eurocrisis omdat de regeringsleiders van de 17 eurolanden in de Raad allemaal hun eigen belang zo veel mogelijk willen dienen en daardoor verschillende opvattingen hebben over het oplossen van de eurocrisis. Er waren vele eurotoppen nodig om de problemen in Griekenland op te lossen en nog steeds gaat het slecht met Griekenland. De Griekse bevolking lijdt enorm onder de bezuinigingen omdat de EU er niet in is geslaagd om met een doeltreffend herstelplan te komen. Er is slechts de minimaal benodigde steun georganiseerd zodat Griekenland niet failliet gaat. De eurolanden delen weliswaar het besef dat de euro overeind gehouden moet worden, maar elk land is vooral bezig met zijn eigen belang.

Dat kan allemaal natuurlijk veel beter. De Europese Unie is met zijn Commissie en Raad een geschikt systeem voor goede tijden maar blijkt niet effectief als het lastig wordt. En lastig zal het worden de komende jaren aangezien de schulden hoog zijn en veel economieën er slecht voorstaan. Het wordt dus de hoogste tijd voor een federale Europese regering die bestaat uit professionals zodat de Europese economie zich kan herstellen en de schulden kunnen worden afgebouwd. Deze federale regering moet natuurlijk wel democratisch zijn. Daarom lijkt het wenselijk dat de 500 miljoen EU-burgers naast het Europees parlement ook de Europese president en dus regering kiezen.

Soevereiniteit
Het grootste bezwaar tegen een federale Europese regering is natuurlijk het verlies van soevereiniteit. Het ligt voor de hand dat Europa gaat over grensoverschrijdende zaken als de economie, de schulden, de euro, defensie, buitenlandse zaken en milieu. Maar dit verlies van soevereiniteit geldt slechts voor de nationale parlementen maar natuurlijk niet voor de burgers. Het voornaamste verschil voor de burgers is dat zij voor bepaalde thema’s niet op nationaal niveau kiezen maar op Europees niveau. Zij moeten hun stem echter wel delen met meer mensen.
Een ander bezwaar tegen een Verenigde Staten van Europa is dat de afzonderlijke landen ophouden te bestaan en worden verruild voor het land Europa. Dit lijkt zonder meer onwenselijk. Europa is een continent en geen land. Daarom moet er worden gekozen voor een constructie waarbij de landen formeel blijven bestaan en slechts enkele bevoegdheden overdragen aan Europa. Zo kunnen de Europese landen bijvoorbeeld op sportief gebied aparte landen blijven.
Maar het lijkt gezien de problemen in Europa wenselijk dat er een echte Europese regering komt die de problemen effectief te lijf kan gaan. Een ander groot voordeel van een federale Europese regering is dat de democratie verbeterd wordt omdat de Europeanen via presidentsverkiezingen meer invloed kunnen uitoefenen op de koers van Europa. Dit is geen vergezicht, zoals Rutte stelt, maar een duidelijke verbetering van het Europees bestuur.  

Geef een reactie

Laatste reacties (86)