745
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat is het toch met de kleur rood?

Het spreekwoord zegt dat mensen kunnen 'reageren als een stier op een rode lap'

Wat is het toch met de kleur rood? Wat vertegenwoordigt die kleur? Het is een uitdagende kleur. Het spreekwoord zegt dat mensen kunnen “reageren als een stier op een rode lap”. Misschien reageert de stier wel alleen maar op een felle kleur die ergens in zijn gezichtsveld beweegt. We kunnen stieren niet interviewen, maar weten dan mensen wel degelijk op rood te reageren.

Onderzoeken laten zien dat wereldwijd mannen en vrouwen iemand in het rood aantrekkelijker vinden. Zelfs in experimenten waarbij foto’s van dezelfde personen in een rood of blauw lijstje getoond worden gaat de voorkeur uit naar de persoon op de foto in het rode lijstje. Maar het is niet alleen maar dat we op rood reageren, maar er is ook iets met de persoon in het rood zelf.

Uit onderzoek blijkt dat competitieve mannen ook bij voorkeur rood dragen. Aan 73 mannen werd verteld dat ze in een aantal leiderschapsoefeningen moesten wedijveren en dat hun prestaties op een scoreboard zouden worden getoond met de kleur van hun shirtje daarbij. Vervolgens mochten ze een rood of een blauw shirtje uitkiezen. Tenslotte werden ze geïnterviewd over de kleur die ze gekozen hadden. Tot nu toe is dit een lullig onderzoekje, maar de grap zat dat ze vooraf een speekseltest ondergingen om hun testosteronniveau te bepalen.

En raad eens. Je snapt het natuurlijk al, want mannen zijn gemakkelijk te lezen. De heren met het meeste testosteron kozen rode shirtjes. En die mannen in rode shirtjes vertelden in het interview dat de kleur hun dominantie en agressie weerspiegelde.

Het interessantste van het onderzoekje is dat het verder geen klap uitmaakte voor wie er nu echt won. Om eerste te worden bleek een rood shirtje niet te helpen. Wat me ook nog zou interesseren als er een onderzoekje gedaan zou worden met jurken, vrouwen en feestjes. De vrouw in het rood, heeft zij ook een hoger testosterongehalte dan de vrouw in het grijs?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het voordeel van marihuana

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)