737
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat kinderen leren van tv-kijken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over kijkbuiskinderen

Het advies van grote organisaties in de kindergeneeskunde is: geen televisie voor kinderen onder de twee jaar en voor kinderen ouder dan twee hooguit twee uur per dag. In werkelijkheid blijkt het anders te gaan en hoewel daar heel veel factoren een rol bij spelen is het voorbeeld dat ouders geven daarbij waarschijnlijk het belangrijkst.

Als ouders zodra ze vrij hebben de tv aan zetten, wat kun je dan van je kinderen verwachten?

In het onderzoek werden 629 online interviews met adolescenten afgenomen en 1,550 van ouders met kinderen jonger dan vijf, kinderen in de leeftijd zes tot elf en kinderen van 12 tot 17. Hoe je de gegevens uit het onderzoek ook bekeek, het bleek dat hoe meer tijd de ouders voor de tv doorbrengen des te meer de kinderen dat ook deden.

Je kunt van alles tegen dit onderzoek aanvoeren: mensen zonder internettoegang konden niet aan het onderzoek meedoen. Het is ook mogelijk dat ze in een buurt wonen waarbij je blij moet zijn dat ze binnen tv kijken en niet buiten op straat zijn. En… die kinderen zouden ook wel naar een leerzaam programma kunnen kijken. De grote lijn is echter wel duidelijk.

Wat leer je van het kijken naar tv? Allereerst hoe de wereld er buiten uitziet, maar dan wel gefilterd door de bril van de televisiemakers die een stereotiep beeld neerzetten dat voldoet aan wat we graag willen zien. Dus bijvoorbeeld tekenfilms met meisjes met wespentailles.

De Duits Maya Gotz bestudeerde die films en hoewel de verhouding tussen de rest van het lichaam en de taille op zijn hoogst 0,7 kan zijn bleek 58% van de stripfilmheldinnen voor kinderen daaronder te zitten. Kijk lieve meisjes: zo moeten jullie er dus uit zien.

Daartussendoor krijgen de kinderen advertenties voorgeschoteld over wat ze moeten eten/snoepen. Na 10 jaar tv kijken hebben ze 10.000 commercials langs zien komen die blijven hun eetgedrag hebben bepaald. Kinderen – en vooral meisjes – raken daardoor in de puberteit in onzekerheid over hun lichaam en wat ze wel of niet moeten eten: een leven lang afvallen en weer opstaan. Wat kinderen ook geleerd hebben is dat je je vrije tijd zittend doorbrengt.

Dus als je als ouder wilt dat je kinderen een gezonde toekomst hebben, geef dan het goede voorbeeld. Dat doe je met de badmintonracket, een fiets of een voetbal en niet met de afstandsbediening van de tv. Goed voor jezelf ook.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Accepteer wat je niet kunt veranderen en je zult gelukkig zijn

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)