2.196
44

Historicus, journalist

Maarten van den Heuvel begon zijn journalistieke loopbaan in de redactie van de talkshow I.S.C.H.A van Ischa Meijer. Na het abrupte einde aan dat programma werkte hij onder meer bij RUR en was hij als researcher in dienst van documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen.

Zijn dienstverband bij de VARA begon bij het programma Barend & Witteman, eerst als redacteur, later als coördinator en kort als eindredacteur. Hij zette samen met Paul Witteman het populair wetenschappelijke programma Nieuwslicht op en werd er eindredacteur van. Vanaf het begin van Pauw & Witteman werkte Van den Heuvel er drie jaar als samensteller.

Daarna was hij betrokken bij de oprichting van Joop en een van de twee eindredacteuren van het documentaire-drieluik 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap', waar hij ook het boek 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden' over schreef. Dat boek werd geselecteerd voor de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Sindsdien is hij eindredacteur van diverse televisieprogramma’s bij BNNVARA zoals ‘Witteman ontdekt’ en ‘Groeten uit Holland’ en ‘Dat had je gedacht’ van Human.

Wat PvdA en SP te winnen hebben bij een CDA-premier

Hoe het CDA te verleiden tot deelname aan een centrum-linkse coalitie

Twan Huys kondigde gisteren in Nieuwsuur vol trots het premiersdebat van aanstaande maandag tussen Diederik Samsom en Mark Rutte aan. TROS Kamerbreed had diezelfde dag nog haar al veel eerder als premiersdebat aangekondigde uitzending met Mark Rutte en Emile Roemer gehad, maar moest toch toegeven dat die indertijd gekozen naam wat prematuur was geweest.

In Nederland is het  gebruikelijk dat de grootste politieke partij ook de premier levert. En gebeurt dat niet, zoals in 1977 met de PvdA en Joop den Uyl, dan is al gauw de tweede partij aan de beurt – toen het CDA met Van Agt. En alles wijst er op dat de VVD en de PvdA na 12 september de twee grootste partijen in het parlement zullen zijn.

De zetelverdeling in het nieuwe parlement zou er zomaar een kunnen worden die de beide partijen tot elkaar veroordeelt. Als de huidige peilingen uitkomen dan zijn weinig combinaties mogelijk, waar VVD en PvdA niet samen deel van uit maken. Dat dat geen gemakkelijke combinatie is, wordt door Diederik Samsom en Mark Rutte vol overgave uitgedragen. Rutte noemt de socialisten een gevaar voor Nederland en ook Samsom heeft aangegeven dat hij de verschillen tussen zijn partij en de VVD wel erg groot vindt.

Toch is er wel een andere combinatie denkbaar, waarin de PvdA veel meer van zijn programma zou kunnen verwezenlijken dan in een coalitie met de VVD. En dat is een coalitie van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. Voor de SP zou dit het enig denkbare kabinet zijn, waarin die partij aan regeren toekomt, nu de kloof tussen SP en D66 inmiddels groter lijkt te zijn geworden dan die tussen SP en CDA. Zowel PvdA en SP hebben dus wel wat te winnen bij zo’n coalitie.

Bij het CDA hebben ze zich er al tegen uitgesproken en dat is niet zo verwonderlijk. Het CDA zou in deze coalitie het meeste moeten inleveren. Maar er is wellicht iets waarmee PvdA en SP het CDA toch zouden kunnen overhalen: laat het CDA de premier leveren.

De kans is niet zo groot dat Herman Wijffels voor die taak beschikbaar is, zoals hij vaker heeft aangegeven. Maar hij houdt wel steeds de deur op een kier en als de vijf partijen hem weten te prikkelen op zijn voorliefde voor een duurzamere economie, wie weet.

Maar ook als Wijffels niet beschikbaar is, zouden PvdA en SP wellicht veel te winnen hebben bij een CDA-premier. Het vergt wat onorthodox denken, maar het is de moeite van het overwegen waard. En in de tussentijd mag Nieuwsuur dan gerust goede sier maken met hun ‘premiersdebat’.

Lees ook Maarten van den Heuvels vorige column over Paars.


Laatste publicatie van MaartenvandenHeuvel

  • Vrijheid, gelijkheid, broederschap

    Oude waarden in nieuwe tijden

    2014


Geef een reactie

Laatste reacties (44)