1.137
18

Historicus, journalist

Maarten van den Heuvel begon zijn journalistieke loopbaan in de redactie van de talkshow I.S.C.H.A van Ischa Meijer. Na het abrupte einde aan dat programma werkte hij onder meer bij RUR en was hij als researcher in dienst van documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen.

Zijn dienstverband bij de VARA begon bij het programma Barend & Witteman, eerst als redacteur, later als coördinator en kort als eindredacteur. Hij zette samen met Paul Witteman het populair wetenschappelijke programma Nieuwslicht op en werd er eindredacteur van. Vanaf het begin van Pauw & Witteman werkte Van den Heuvel er drie jaar als samensteller.

Daarna was hij betrokken bij de oprichting van Joop en een van de twee eindredacteuren van het documentaire-drieluik 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap', waar hij ook het boek 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden' over schreef. Dat boek werd geselecteerd voor de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Sindsdien is hij eindredacteur van diverse televisieprogramma’s bij BNNVARA zoals ‘Witteman ontdekt’ en ‘Groeten uit Holland’ en ‘Dat had je gedacht’ van Human.

Wat Rutte kan leren van de harde jaren ’70

'Je kan het kind niet vroeg genoeg confronteren met de harde realiteit van onze wereld'

De VARA bestaat dit jaar 85 jaar. In dat kader heeft de redactie van Joop een aantal mensen gevraagd om een fragment te kiezen uit het rijke VARA-verleden, waarvan zij vinden dat het vandaag de dag nog steeds relevant is. Vandaag deel 7 door Maarten van den Heuvel.


Hadimassa (’70-’72): Gelul 2000
Geüpload door Joop-nl. – Sitcom, sketch en standup comedy video’s.
Het hameren op de eigen verantwoordelijkheid is hot. En het is wat mij betreft doorgeschoten. Het is verworden tot ‘Jullie moeten uit jezelf doen wat wij willen’. Dat gaat voorbij aan het feit dat er mensen zijn die soms nog moeten leren waar ze aan moeten voldoen, en vaker hóe ze daar aan moeten voldoen. Daar moet je die mensen bij helpen.

Jaap Ripperda vond lang geleden al dat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen: “Je kan het kind niet vroeg genoeg confronteren met de harde realiteit van onze wereld”, aldus Ripperda. Hij ontwikkelde er een bijzondere methode voor die volgens mij heel goed aansluit bij de uitgangspunten van ons nieuwe kabinet.


Laatste publicatie van MaartenvandenHeuvel

  • Vrijheid, gelijkheid, broederschap

    Oude waarden in nieuwe tijden

    2014


Geef een reactie

Laatste reacties (18)