10.865
328

schrijver, columnist en journalist

Wat vindt de islamitische Blokker-cassière toch van IS?

Over de obsessie met de vraag of moslims wel voldoende 'goed' zijn

Wie als volbloed (blanke) Nederlander zich afvraagt hoe de islamitische caissière, studiegenoot, buurman, politicus of winkelier denkt over de daden van IS, wil ik iets voorleggen.

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in 1868, waarbij de zwarte bevolking mocht stemmen, werden zo’n 1000 mensen vermoord. Bij de Colfax Massacre en New Orleans Massacre een paar jaar later, vielen honderden doden. De oorzaak was wederom de gang naar de stembus van de zwarte bevolking.

Een grove schatting van de Universiteit van Tuskegee: tussen 1882 en 1968 vielen er ruim 4,500 (!) doden, waarvan de bekendsten het trio (Chaney, Schwerner, Goodman) vormden dat we kennen van de film ‘Mississippi Burning’. Ook burgerrechtenactivist Medgar Evers hoort erbij, een jaar later gevolgd door Viola Luizo, en niet te vergeten Vernon Dahmer. Allemaal gruwelijk vermoord. In 1979 werden in Greensboro, North Carolina vijf mensen vermoord. Twee jaar later was de 20-jarige zwarte Michael Donald in Mobile, Alabama aan de beurt.

Deze mensen werden vaak doodgeschoten of opgehangen of verbrand – of allemaal. Dan zijn er nog honderden, duizenden mensen mishandeld of gechanteerd, getreiterd.

Mannen, vrouwen, kinderen.

Door blanke mannen, dikwijls met de hand op de bijbel en in naam van hun god, strijdend voor een ‘zuiver ras’.

De meeste moslims in Nederland hebben vermoedelijk net zoveel sympathie voor IS, zoals de meeste blanke Nederlanders sympathie hebben voor de ideeën van de Ku Klux Klan. Ze zullen er ongetwijfeld zijn, dat soort sympathisanten. Helaas.

Wat zegt uw innerlijke gevoel bij het idee van één blanke natie zonder homo’s en joden: weerzinwekkend? O? Maar probeer eens mee te denken, misschien niet u, maar uw opa of oma, ze zijn al wat ouder. Nee? Echt niet?

Maar wacht: zelfs al zouden uw familieleden of vrienden zo denken, stel hè, dan nog gaan ze niemand ondersteboven aan een boom hangen. Toch?

Als u uw gloeilamp afrekent bij Khadija in de Blokker, de voetbalskills van Özil bewondert of van uw studiegenoot met hoofddoek even de rekenmachine leent en het schiet door uw hoofd hoe ze over de gruwelijke praktijken van IS denken, of – oude koe! – 9/11, denk er dan even aan hoe u zelf – als blanke Nederlander – over de Ku Klux Klan denkt, en hoe u zich verantwoordelijk voelt voor de positie van de zwarte bevolking.

Dat dus. Nou, u mag zich dan een gematigde blanke noemen. Bofkont.

Het nieuwste boek van Thomas van Aalten is de familieroman Leeuwenstrijd. Volg Thomas ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (328)