1.827
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat voor flirt bent u?

Het is een mysterieus gebeuren, flirten. Toch wisten wetenschappers vijf soorten flirtgedrag te onderscheiden

Naar aanleiding van een onderzoek over misverstanden in de communicatie tussen mannen en vrouwen schreef ik zaterdag een column over wat je wel of niet zou moeten doen op Valentijnsdag. Niets bijzonders dus, afspraak maken en kijken wat er gebeurt. “Is het zo eenvoudig?” schreven mensen me. Ja en nee.

Vandaag kwam ik een onderzoek tegen naar flirting style.  Dat is natuurlijk de volgende stap, na het maken van een afspraakje. Er zouden vijf manieren van flirten zijn volgens de deskundigen die het onderzoek uitvoerden. De fysieke, de traditionele, de serieuze, de beleefde en de speelse stijl. Ik wist dat allemaal niet, maar ja ik heb daar ook niet echt voor doorgeleerd. Wat moet ik me erbij voorstellen? Dat probeerden de onderzoekers nu juist in kaart te brengen. Er viel voor mij dus veel te leren.

Subtiel en onbegrijpelijk
Welke flirtmethoden passen in je stijl? Zowel verbale technieken (zoals het geven van complimentjes, geïnteresseerde vragen stellen, iets vertrouwelijks over jezelf vertellen) als non-verbale methoden (met gekruiste benen zitten, met handpalmen en polsen open, voorover leunen, met je vingers met dingen die op tafel liggen spelen) werden gevonden. Bij 51 heteroseksuele koppels (vreemden van elkaar) werd eerst informatie verzameld om de flirtstijl vast te stellen, daarna volgde een sessie van tien minuten waarin ze bij elkaar zaten en die werd gefilmd. Na afloop volgde een interview.

Wat kwam er uit? Dat ernstig flirtende vrouwen (die denken dat ze af moeten wachten) vaker glimlachen en vaak een beetje staren (alsof ze als konijntjes in het licht van de koplampen gevangen zijn), terwijl traditioneel flirtende mannen voorover buigen naar de vrouw en een open lichaamshouding tonen (dus niet armen over elkaar en de benen gekruist). Ik krijg al hoofdpijn als ik dat lees, laat staan als ik eraan denk wat er gebeurt als een beleefde flirtster tegenover een traditionele flirter zit. Ik kreeg sterk het gevoel dat de onderzoekers er ook niet goed uitkwamen, want ze hadden een open deur conclusie: als het op flirten aankomt zijn de meeste mensen vrij subtiel, niet iedereen doet het op dezelfde manier en daarom hebben we niet altijd door wat de boodschap is die de flirter ons toezendt. Nog meer misverstanden dus.

Aantrekkelijke schermnaam
Toch ingewikkeld? Niet gemakkelijk? Doe het dan in hemelsnaam maar digitaal. Daar is ook onderzoek naar succes gedaan. Natuurlijk een gunstige foto van jezelf gebruiken en als het op een schermnaam aankomt kies dan bewust. Gebruik er een die begint met een letter die aan het begin van het alfabet zit. Alfa@liefde bijvoorbeeld. Hogere banen en betere inkomens worden daar namelijk mee geassocieerd. Zorg dat je geen negatieve woorden gebruikt. Hummel4u dus niet en aardig2go wel. Humor scoort altijd het beste: love4ever. Vrouwen vallen op een schermnaam die intelligentie en cultuur reflecteert, mannen gaan voor schermnamen die lichamelijk zijn. En mocht je een leuke reactie krijgen, ga er dan snel voor, want dan zijn je kansen het grootst.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop regelmatig een Gezond Weetje: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)