1.085
14

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

We discrimineren geen homo’s, we pakken alleen hun kinderen af

Wanneer is de Russische homovervolging eindelijk erg genoeg?

Toen Stephen Fry in zijn hartstochtelijke brief – waarin hij opriep de Olympische Spelen te boycotten vanwege homovervolging in Rusland – refereerde aan de jodenvervolging, werd hij bijkans voor gek verklaard. Zo’n ordinaire Godwin zou een luie manier van argumenteren zijn, waarmee elk betoog automatisch ongeldig wordt verklaard. Bovendien zou het allemaal heus wel meevallen. Eén verboden Gay Pride Parade maakt nog geen holocaust.

Niet alleen is de Wet van Godwin niet van toepassing op legitieme historische vergelijkingen, maar helaas is gebleken – zoals Fry al vreesde – dat het verbod op ‘homopropaganda’ slechts een eerste stap was in de richting van een ouderwetse heksenjacht. Door LGBT Russen af te schilderen als seksuele roofdieren die het op kinderen gemunt hebben, krijgt het toenemende geweld tegen en de discriminatie van ‘niet-traditionele’ seksualiteit een populistische legitimatie. Want pedo’s zijn geen mensen, zoals men ook in Deventer vindt.

Staatstoezicht
Ondertussen, dreigt een nieuw wetsvoorstel homoseksuele ouders hun kinderen af te pakken. Want kinderen dienen binnen het gezin natuurlijk ook ‘beschermd’ te worden tegen die boosaardige homopropaganda, ook al bestaat die dan alleen uit de liefde van hun eigen ouders. Leest u die laatste zinnen gerust nog even terug. Ze willen kinderen van koppels, waarvan een van beide ouders homoseksueel is, uit hun gezin weghalen en onder staatstoezicht plaatsen. 

Is de discriminatie van Russische homo’s dan nu misschien eindelijk erg genoeg? Als uitgescholden, beboet, geweerd, opgejaagd, in elkaar getrapt, ontvoerd, verkracht, gemarteld, vermoord en vervolgd worden dat nog niet was. Boeien dat mensen zichzelf niet meer mogen zijn in het openbaar, niet meer zonder angst mogen liefkozen of demonstreren voor hun rechten, maar van kinderen blijf je af! Dat is toch hoe onze onderbuik werkt?

Ja maar
En voor we weer een nieuwe discussie starten over het al dan niet boycotten van de Olympische Spelen, dat is geheel en al niet het punt. “Ja maar, al die andere landen die homo’s discrimineren dan, zoals Soedan en Mauretanië en noem maar op?” Ook zij staan helaas nog buiten een zinvolle discussie, omdat die landen geen gewaardeerde bondgenoten zijn waarmee wij nauwe handelsbetrekking onderhouden. Rutte gaat niet met een handelsdelegatie naar Iran om daar te ouwejongenskrentebroden met ‘the bobo’s that be’, maar wel naar St. Petersburg. 

Het is lekker makkelijk om de bliksem richting een straatarm Afrikaans land, of een islamitische dictatuur te af te leiden, maar dat zijn nu juist de landen aan wie wij ons superieur achten. Om nog een greintje geloofwaardigheid te behouden op het gebied van mensenrechten, kan de westerse wereld het zich dus net zo min permitteren om homovervolging in Rusland te negeren, als een gifgasaanval in bijvoorbeeld Syrië.

Ongeacht of internationale druk op korte termijn iets kan bereiken in Rusland, zijn we het aan onze stand verplicht om Putin op zijn allerminst een hele dikke diplomatieke vinger te geven. Al was het maar om onze eigen LGBT’s te verzekeren dat wij, in tegenstelling tot Rusland, wel iets geleerd hebben van onze beschamende geschiedenis. 

cc-foto: Dan’ka

Geef een reactie

Laatste reacties (14)