3.838
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

We gaan die EU-naheffing gewoon betalen, let maar op

Nu de rekening komt, is het huis ineens te klein, althans in de landen die een naheffing mogen verwachten

Premier Mark Rutte hangt de woedende belastingbetaler uit die een brief op poten schrijft aan de inspecteur met zijn graaaihanden. Dijsselbloem stelt zich op als zijn echo. Dat is hun reactie op de naheffing van meer dan een half miljard die de Europese Unie ons land heeft opgelegd omdat nieuwe rekenmethodes lieten zien dat we rijker zijn dan iedereen altijd dacht.

Engeland moet zelfs twee miljard betalen en premier Cameron achtte het op zijn tamelijk eurofobe eiland verstandiger om te keer te gaan als een mager varken en betaling botweg te weigeren. Zo ver durfde het dynamische tweetal uit Nederland niet te gaan. Zij willen samen met de ministers van financiën uit andere EU-staten en de Europese Commissie de zaak tot de bodem uitzoeken. Tot de bodem uitzoeken, de onderste steen boven, dat is Haagse beleidstaal voor als bewindslieden of Kamerleden willen laten merken dat ze voor geen kleintje vervaard zijn.

De komende weken zal ‘Brussel’ het ongetwijfeld vreselijk moeten ontgelden. Kamerleden en ministers zullen de Europese Commissie en haar ambtenaren stevig de oren wassen, terwijl honderden halve zolen, die denken dat ze iets briljants verzonnen hebben, het internet vergasten op tweets over de EUSSR.

Vandaar even een belangrijk feit. Dit soort zaken worden nóóit, echt helemaal nóóit door ‘Brussel’ zélf verzonnen. Daar gaan de regeringen van de lidstaten allemaal stuk voor stuk, een voor een, zonder uitzondering eerst mee akkoord. Dit is gegarandeerd langs geweest op het overleg van de ministers van financiën. Dit is uit en te na besproken. Niemand zag er kwaad in. Het is allemaal goedgekeurd en afgekaart.
Het aardige van de nieuwe rekenmethode is dat inkomsten uit de zwarte economie ook worden meegewogen. Dat idee zal veel Nederlandse deskundigen – vol van eigendunk en uitgestreken voortreffelijkheid – zeer hebben aangesproken. Daarmee zouden ze de notoir corrupte zuiderlingen een poepie laten ruiken. Ze vergaten even dat ze een narcostaat aan de Noordzee bewonen, groot exporteur van wiet en pillen, die een onlosmakelijk onderdeel vonden van dat andere door minister Kamp persoonlijk gezegende uitvoerproduct, de techno. Maar nu de rekening komt, is het huis ineens te klein, althans in de landen die een naheffing mogen verwachten.

Volgens The Guardian krijgen andere landen juist geld terug, waaronder Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Een groot aantal EU-lidstaten mogen een teruggave verwachten en zullen weinig aanleiding zien om de nieuwe rekenmethode bij het oud vuil te gooien. Het zal Rutte en Cameron dan ook niet meevallen om deze nieuwe berekeningswijze onder de tafel te schoffelen. Dat weten ze zelf ook wel, maar ze vrezen stemmen te verliezen aan anti-europese populisten. Als de rechtse twitteraars een nieuw onderwerp hebben – iets met moslims bijvoorbeeld  – wordt netjes afgerekend en dan kraait er geen haan meer naar, laat staan zo’n EUSSR-schreeuwer.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)