556
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We geven om elkaar

Delen met bekenden maakt gelukkiger dan met vreemden

Mensen worden gelukkig door te geven. Veel mensen kunnen zich dit nauwelijks voorstellen, maar het is over en over in onderzoeken aangetoond.

Je kunt cynisch zijn en die onderzoeken belachelijk maken, maar het helpt niet echt, want er is steeds meer overtuigend bewijs dat mensen (om wat voor reden dan ook ) van nature altruïstisch zijn. Maar hier is dan in elk geval één troost voor de cynici: geven aan iemand die je kent of aan iemand waarmee een sociale band ontstaat maakt gelukkiger dan anoniem geven

Voor het onderzoek werden 68 jonge mannen en vrouwen getoetst op hoe gelukkig ze zich voelden. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de ene groep kregen ze een advertentie van een hulporganisatie te zien die voor schoon drinkwater in Afrika zorgt. Hen werd verteld dat veel mensen na het zien van de advertentie geld hadden overgemaakt en hen werd gevraagd of ze dat ook wilden doen. In de andere groep werd er ook nog bij verteld dat iemand die ze goed kenden net uit Afrika terug was en aan het project bijdraagt en dat de inzameling gedaan werd op zijn verzoek. Daarna werd een uitgebreid onderzoek gedaan naar tevredenheid over hun leven en hun geluksgevoel.

Het grappige is dat het geen verschil maakte hoeveel er gegeven werd. Ze gaven in beide groepen gemiddeld 5 dollar. Maar in de tweede groep waren de mensen gelukkiger na het geven.

Zouden ze gelukkiger zijn doordat ze het geld direct aan een bekende hadden gegeven die ze vertrouwen zodat de kans hen groter lijkt dat het geld goed terecht komt? Ik weet het niet. Lijkt me boeiend om verder uit te vissen. Want de angst dat ‘ons geld’ voor de arme Afrikaanse kindjes met vliegjes op de ogen niet goed besteed wordt is huizenhoog. Veel hoger dan bij aankoop van hoge snelheidstreinen of noord-zuidverbindingen en zo. En waar zou dat nou door komen? Omdat we mensen in eigen land per definitie meer vertrouwen dan mensen in Afrika? Ook dat zou ik wel eens grondig uitgezocht willen zien.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Neurotische mannen hebben minder kinderen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)