1.665
60

Journalist

We hebben de Maya’s overleefd…

Nu de Apocalyps nog

We leven nog.

2012 is achter de rug en daarmee godzijdank ook de massahysterie van zichzelf agnostisch – of erger nog: “spiritueel” – noemende New Agers. De Maya’s hebben ons niet klein gekregen, ondanks de collectieve doodsangst die de zwakken van geest om de zoveel jaar vatten in goed geregisseerde mediahappenings. Wij hoger opgeleiden, voor-onszelf-denkers, beschaafden en beschavers haalden er de schouders over op en beperkten ons tot hier en daar een sneer op Twitter. Hahaha, Maya-angst is meer iets voor types als prinses Irene, Nostradamusfans en aluhoedjes uit een M. Night Shyamalanfilm. Niet iets voor de moderne, rationele mens.

Maar…

Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vier Amerikanen gelooft dat nog tijdens zijn leven de wereld zal vergaan. Niet door omkering van de polen, niet door een asteroïde, niet eens door menselijk handelen (denk klimaatverandering of nucleaire Holocaust). Nee, deze angst is niet gebaseerd op dergelijke wetenschappelijk en rationeel verklaarbare zaken. Het is allemaal de schuld van een zekere Johannes van Patmos.

Johannes, Yohanan in het Hebreeuws, is vermoedelijk de auteur van het naar hem vernoemde bijbelboek Openbaring, een stuk fantastische fictie dat eigenlijk alleen verklaard kan worden door een hevige koortsaanval, een vergevorderd stadium van syfilis of een forse dosis paddenstoelen. Hoe dom moet je zijn Johannes’ onzinvoorspellingen serieus te nemen? Nu ja, christendom zou ik zeggen. Het is een verhaal vol sprinkhanenplagen, zevenkoppige zeedraken, hoeren (al dan niet van Babylon), verwoestende aardbevingen, vallende sterren, zwarte zonnen en bloedrode manen. En uiteindelijk gaan we er allemaal aan, natuurlijk.

Maar als u denkt dat die 50 miljoen Amerikanen (of zelfs tot 100 miljoen, afhankelijk van het onderzoek) doodsbang zijn voor dit Einde der Tijden, heeft u het goed mis. Anders dan dat handjevol Maya-gekkies, bidden zij er juist voor dat de Dag des Oordeels zo snel mogelijk komt. Vergeefs, natuurlijk, men hoopt er al bijna 2000 jaar op, maar dat mag de pret niet drukken. Want, u voelde hem al aankomen, met het einde komt een nieuwe genesis, de terugkomst van Jezus en het begin van het Koninkrijk Gods. En wie wil dat nu niet meemaken?

Ach, die Amerikanen, hoor ik u denken, die zijn nu eenmaal een beetje gek. Dat soort godsdienstwaanzin kennen wij alleen in Staphorst, op de Veluwe of een paar Zeeuwse inteelteilanden. Maar vergeet niet dat de Openbaring van Johannes (vroeger dacht men dat hij dezelfde was als de Apostel en de Evangelist, nu vermoeden historici dat het om drie verschillende Jannen gaat, op hun beurt weer niet te verwarren met De Doper) in de bijbel staat, daarmee het Woord van God of toch minimaal goddelijk geïnspireerd is en dus door honderden miljoenen christenen over de hele wereld voor zoete koek wordt geslikt. Sterker nog, in veel opzichten is de Apocalyps (wat in het oude Grieks zoiets als onthulling betekent) het hoogtepunt van de bijbel, zoiets als Frodo die de Ring in de vulkaan gooit of Luke Skywalker die de Death Star opblaast. Of het einde der tijden van de Maya’s, zo u wilt.

Alleen dan nog buitenissiger, 100% anachronistisch en – laten we eerlijk – volslagen krankzinnig. Als u zich heeft gestoord aan al die boomknuffelaars en hun angst voor het einde van de kalender van een volk dat niet eens zijn eigen einde zag aankomen, denk dan even aan uw gereformeerde buurman of katholieke collega, die in nog veel vreemdere zaken geloven. En als u met mij gelooft dat het hele Maya-gedoe een enorme mediastunt was, misschien ziet u dan ook in dat die andere onheilsprofetie, die van Johannes, minstens zo nep en het hoogte- (of beter: diepte-) punt is van de grootste hoax in de geschiedenis: het christendom.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)