696
42

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

We hebben hem!

Ik vind uitgestoken vlaggen terwijl Marianne Vaatstra toch gewoon vermoord is een rare tegenstelling

Op het moment dat in Oudwoude de Friese boer Jasper S. werd aangehouden omdat zijn DNA voor 100% matchte met DNA dat gevonden is op het lichaam van Marianne Vaatstra en er een juichkreet opsteeg: WE HEBBEN HEM! zat ik in de bioscoop op het IDFA (Documentaire Festival) te kijken naar de documentaire The Central Park Five.

Ook daar steeg, in 1989, op een politiebureau in New York de juichkreet WE GOT THEM! op, omdat vijf tieners (zwarte jongens) een bekentenis was afgedwongen over een verkrachting (en zware geweldpleging) van een jonge blanke vrouw.

De jongens ontkenden aanvankelijk, maar na pressie en uitputtende verhoren bekenden ze. Ze hadden het niet gedaan, maar de politie was zo blij met de bekentenissen van de tieners, dat DNA-onderzoek niet werd gedaan en fatsoenlijk sporen- of ander onderzoek evenmin. Jarenlang hebben de jongens onschuldig vastgezeten, uiteindelijk kwam er een echte bekentenis van een echte dader, en kwamen de jongens vrij. Terwijl er een hysterisch mediacircus was toen ze gepakt en berecht waren, was er nauwelijks aandacht voor hun rehabilitatie. En… geen cent gekregen, ondanks pogingen daartoe. Vernietigde mensen, gestolen jeugdjaren. Een gedenkwaardige film. 

Toen ik vanochtend op de radio hoorde WE HEBBEN HEM moest ik even aan de Central Park Five denken. Deze verdachte is vooralsnog toch nog verdachte. De vlaggen zijn misschien wel erg vroeg uitgestoken. Ik vind uitgestoken vlaggen terwijl Marianne Vaatstra toch gewoon vermoord is, trouwens een rare tegenstelling.

Dit artikel staat ook op de website van Hanneke Groenteman

Geef een reactie

Laatste reacties (42)