2.622
120

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

We hebben twéé PVV’s om te bestrijden

Hizb-ut-Tahrir, een internationale politieke partij demonstreert zaterdag om Syrische opstandelingen te ondersteunen

Morgen vindt in Amsterdam een opmerkelijke demonstratie plaats: doel is om de Syrische opstandelingen te ondersteunen. Daartoe zullen mannen en vrouwen gescheiden opmarcheren, want zo wil de Islam het, aldus de organisator, de Hizb-ut-Tahrir.

Hizb-ut-Tahrir is een internationaal opererende politieke partij die ook in Nederland een afdeling heeft. Daarop vindt men een bericht over het einde van Osama bin Laden. De intro laat goed zien met wat voor een club wij te maken hebben:

“De verraderlijke heersers van Pakistan hebben hun onderwerping aan Amerika en haar verraad wederom bewezen. De Abbottabad operatie staat model voor een zelfmoordaanslag, die is opgezet door de verraderlijke heersers tegen het soevereiniteit van Pakistan. Het is voor het eerst in de historie dat er heersers zijn, die een aanval tegen hun eigen land aanmoedigen en tevens de vijand bedanken en feliciteren.”

Hizb-ut-Tahrir betekent – geloof het of niet – Partij van de Vrijheid (of Bevrijding). Ook in dit geval hebben de doelstellingen weinig met de benaming van doen. De Hizb-ut-Tahrir strijdt voor een wereldwijd kalifaat, waar de sharia geldt en de macht word uitgeoefend door een kalief, een opvolger van de Profeet, ongeveer zoals het was kort na de dood van Mohammed. Voor de duidelijkheid: kalief betekent opvolger. In het kalifaat hebben niet-islamieten geen politieke rechten.

De partij hoort bij de soennitische stroming in de islam. Ze werd een halve eeuw geleden opgericht door een Jordaanse korangeleerde. Inmiddels zijn er afdelingen in veertig landen, die soms een forse aanhang op de been kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld in Indonesië. Dezen hebben een extreme geloofspraktijk gemeen met een strikte scheiding van vrouwen en mannen, en een consequente verkettering van iedereen die andere dingen in de Koran leest dan zij. De toon en de stijl van de partij komen goed tot uiting in deze clip van AT5 over het scheiden van mannen en vrouwen tijdens de demonstratie.

De islamitische Partij van de Vrijheid heeft met haar sectarische manier van doen een rijke traditie als splijtzwam achter de rug. Zij is tegelijkertijd een geschenk (van God of van de duivel?) aan iedereen in het westen die de clash of cultures predikt, de grenzen wil sluiten of vindt dat er een luchtje zit aan de godsdienstvrijheid sinds je wel eens een minaretje aan het eind van de straat ziet.

Hoe sterk is de Hizb-ut-Tahrir? Dat zal morgen op de demonstratie blijken. Ondertussen brengt deze tweede Partij van de Vrijheid in Nederland onnoemelijke schade toe aan de Syrische opstandelingen, die nu hun leven veil hebben voor de val van de tirannie in hun land. Zij doet dat door die opstand in verband te brengen met de meest bekrompen en anti-democratische stromingen in de islam en die akelige hersenschim van ze, de kwaadaardige utopie van het nieuwe kalifaat.

Conclusie voor wie gelooft in democratie, tolerantie en eerlijk debat: we hebben nu twéé PVV’s om te bestrijden

Update:

Zaterdagmiddag hielden de Syriërs in Nederland en hun vrienden een eigen demonstratie op het Plein in Den Haag vlakbij de toegang tot het Binnenhof. NOS zond een interview uit met een der organisatoren. De demonstratie van de Hizb-ut-Tahrir op de Dam in Amsterdam heeft ongeveer honderd deelnemers getrokken. Dat is niet indrukwekkend. Mannen en vrouwen werden in aparte vakken opgesteld, zo blijkt uit foto’s op de site van AT5. Let op de buitengewoon nette en professionele demonstratieborden. Alles is tot in de puntjes gepland en huisvlijt van de demonstranten wordt niet op prijs gesteld. Zij mogen alleen de door de organisatie goedgekeurde en vervaardigde borden en spandoeken omhoog houden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (120)