910
56

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

We hoeven niet bang te zijn voor terroristen

Nederland is bang voor terrorisme, terwijl dat nergens voor nodig is. De problemen met onder andere Vodafone laten zien hoe kwetsbaar ons land is. Als terroristen echt kwaad hadden gewild, hadden ze het land allang platgelegd

Vrijdagochtend werd de Grote Kerk van Naarden door mens en hond tot in alle uithoeken nagesnuffeld om te zien of terroristen er misschien een bom hadden gelegd. Want de uitvoering van de Matthäus Passion wordt daar door een belangrijk gedeelte van de Nederlandse politieke en economische elite uitgezeten. Daarmee laat deze elite zien dat zij wel degelijk hoge cultuur weet te appreciëren.

Overdreven? Dat ziet er wel naar uit. De ervaringen van de laatste tijd leren dat Nederland niet voor terroristen hoeft te vrezen. Zij zijn er niet. Of anders onderscheiden zij zich door een groot gebrek aan ondernemingszin. Een klein brandje in Rotterdam Noord-West, niet in maar naast de centrale, ontregelde al het aan Vodafone toevertrouwde dataverkeer. Klanten van dit bedrijf in de Rijnmond zullen tot na het paasweekeinde moeten wachten voor hun telefoon en hun mobiele internet het weer doet. De materiële schade – vooral onder onbereikbare MKB-ers en ZZP-ers is groot. Tegelijkertijd zat een deel van Schiedam en Rotterdam uren zonder stroom, omdat – althans dat maakte men de bevolking Diets – ergens een verkeerde kabel uit de grond getrokken was.

Wisselstoringen ontregelden diezelfde week regelmatig grote delen van het spoorverkeer in de Randstad. Als in dit land een paar dagen achter elkaar de electriciteit en de communicatie ontregeld zijn, ligt onze maatschappij op de knieën en kunnen we alleen maar heel beleefd bij Al Qaida om de capitulatievoorwaarden vragen. Op een papieren brief die door een koerier te paard wordt gebracht, want anders gaat het niet.

Als we tenminste niet verzopen zijn omdat hun hackers eerst alle gemalen hebben uitgeschakeld. Het schijnt dat je nogal gemakkelijk tot de zenuwcentra van het Nederlands waterbeheer kunt doordringen, althans dat was een paar weken geleden zo en de vaderlandse bureaucratie kennende, alsmede de zegeninge nvan de ISO-certificering is men nog steeds aan het vergaderen over de juiste procedures.

Het moet toch te doen zijn om met een paar toegewijde eenlingen een paar gecoördineerde sabotage-acties te ondernemen die heel het land tot stilstand brengen. Een paar kleine bommetjes op de juiste plekken zijn dan effectiever als met vliegtuigen een wolkenkrabber invliegen, hoe spectaculair dat op de televisie ook oogt.

Maar dat gebeurt allemaal niet. Als er iets ontregeld raakt, hangt dat meestal samen met gebrekkig onderhoud door geprivatiseerde nutsbedrijven en niet met terrorisme. Hieruit blijkt dat onze samenleving niet serieus bedreigd wordt en dat we hardstikke veilig zijn. Niet door onze voorzorgen maar vanwege de onbeholpenheid van onze tegenstanders.

Ondertussen doen wij nog meer ons best om onze samenleving nog kwetsbaarder te maken dan zij al is. We maken alles en iedereen afhankelijk van computersystemen en automatisering zonder – zoals uit het geval Vodafone blijkt – aan plan B te denken. Wij centraliseren allerlei wezenlijke voorzieningen zoals energiecentrales of de politie zodat de vijand zijn aandacht maar op een paar punten hoeft te richten om onze trotse orde te doen verkeren inn een apocalyptische chaos te doen verkeren zoals we die alleen kennen uit de rampen science fiction.

Nou ja, we hebben in ieder geval een anti-terrorisme-coördinator. En ik ben blij dat ik nog opwind-klokken in huis heb. Wat er ook misgaat, ik zal altijd weten hoe laat het is.

Toch: zou het ook niet getuigen van gezond veiligheidsbeleid als we de energie-opwekking opnieuw decentraliseerden en bovendien zouden stimuleren dat burgers zoveel mogelijk met molens en zonnecollectoren hun eigen energie opwekten? Is dat in een gevaarlijke wereld als de onze niet gewoon strategisch denken?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (56)