Laatste update 02:12
2.684
38

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

We kunnen Nederland beter omdopen tot Foeilandia

'Als we willen dat de burgers van jong tot oud gezonder gaan consumeren dan hebben wij lekkere recepten nodig. Dan moet je de mensen verleiden en niet dwingen'

Kijk eens aan, de criminalisering van de dönerboer is begonnen. Hij wordt door het Voedingscentrum en nog een aantal organisaties aangemerkt als bederver van de jeugd en een vijand van de volksgezondheid. Daarom moet hij uit de omgeving van middelbare scholen geweerd worden, net zoals dat al is gebeurd met de coffeeshops. Anders mijden de leerlingen het gezonde voedsel dat in de kantine wordt aangeboden.

Strijd
Donderdagavond toonde het Journaal een item over het Blariacum College in Blerick bij Venlo, dat de strijd tegen de fastfoodwagen voor de deur al heeft aangebonden. De leerlingen van de drie laagste klassen mogen in de pauze niet van het schoolterrein af zodat zij aangewezen zijn op het eigen aanbod. De kantine, lichtte een van hen toe, was een stuk duurder dan de kapsalonkoning die elke dag met zijn food truck voor de deur parkeerde.

Cc-foto: Marco Verch

De directie van de school heeft de plaatselijke politiek erbij gehaald en nu onderzoekt de gemeente Venlo op verzoek van de lokale CDA- en SP-fracties of je de rijdende broodjeskraam wettelijk kunt weren. Zodat de leerlingen wel gedwongen zijn om het konijnenvoer uit de kantine tot zich te nemen. Voor hun eigen bestwil. Als binnen de school gezonde maaltijden verkrijgbaar waren, die qua prijsstelling en smaak met de ondernemer voor de deur konden concurreren, dan zou het probleem snel opgelost zijn. Het Blariacumcollege heeft een culinair probleem. Die man met zijn Döner speelt daar als ondernemer op in. Dat is zijn goed recht. Hij staat daar waarachtig geen hash, coke en pillen aan de man te brengen. Gezien de reputatie van Blerick zal het de leerlingen van het Blariacumcollege ongetwijfeld geen moeite kosten om zich in de pauze ook van die lekkernijen te voorzien. Maar dit terzijde.

Vrij land
Nederland is een vrij land. Je mag binnen de grenzen van de wet doen wat je wilt ook als dat niet meteen goed is voor je gezondheid. Een broodje döner voert je niet onmiddellijk naar graf of gekkenhuis. Ook wordt je denkvermogen er niet door aangetast. En evenmin leidt het regelmatig consumeren van patatjes oorlog of kapsalons tot ongewenst gedrag in de klas.

Als we willen dat de burgers van jong tot oud gezonder gaan consumeren dan hebben wij lekkere recepten nodig. Dan moet je de mensen verleiden en niet dwingen want dat zal met voedsel nooit lukken. Daar zullen de food trucks dan in mee moeten gaan, anders hebben zij geen klanten meer.

Het is heilloos eerlijke mensen van hun broodwinning te beroven om leerlingen te dwingen voor je smakeloze salades te kiezen. Het maakt het leven zo naar, zo vreugdeloos, zo grauw. En je bereikt er zo weinig mee want je kweekt door zulke gedwongen winkelnering alleen maar een afkeer van gezond voedsel.

Als ik aan Nederland denk, komt de smaak van as me in de mond. We kunnen het beter omdopen tot Foeilandia.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (38)