Laatste update 11:30
1.294
23

Tekstschrijver en vertaler

Allard van Gent woont sinds 1 april 2011 in Berlijn en is tekstschrijver en vertaler. Meer informatie over zijn werk in Berlijn staat op de website http://www.tekstschrijver-duitsland.com/

We kunnen ons niet door kinderogen laten chanteren

Over de dochter van de vicevoorzitter van de Duitse anti-EU partij (AfD) die een Eritrese vluchteling in huis nam

eritreakids
cc foto: Andrea Moroni

Haar vader wil de grenzen sluiten en zich niet ‘door kinderogen laten chanteren’. Zijzelf heeft een vluchteling uit Eritrea in huis genomen. Dorothea Gauland, de dochter van de vicevoorzitter van de Duitse anti-EU-partij Alternative fur Deutschland (AfD), is dominee en vindt de uitingen van haar vader ‘verschrikkelijk’. Dat zegt ze in een interview in de actuele uitgave van het Duitse weekblad Die Zeit. Alexander Gauland (75) is jurist, was 40 jaar lang lid van de Duitse CDU en mederoprichter van de rechts-populistische partij AfD.

Volgens het bericht in Die Zeit maakt Alexander Gauland nauwelijks opmerkingen over het feit dat zijn 33-jarige dochter een vluchteling uit Eritrea in huis heeft genomen. Hij zei alleen dat ze goed voor zichzelf moet zorgen. De dominee ziet een politieke berekening in de scherpe woorden van haar vader t.o.v. de vluchtelingenproblematiek. “Hij heeft gemerkt dat hij daar succes mee heeft.”

In het genoemde artikel vergelijkt de AfD fractievoorzitter van de deelstaat Brandenburg de vluchtelingenproblematiek met een pijpbreuk: “Je kunt je niet gewoon laten meesleuren. Een lek in de waterleiding dicht je ook af”, aldus Alexander Gauland. “We moeten de grenzen sluiten en dan die gruwelijke beelden uithouden. We kunnen ons niet door kinderogen laten chanteren.”

Met een dergelijke woordkeuze zorgde Tatjana Festerling op maandagavond voor veel woede en verontwaardiging. Festerling, woordvoerster van de Pegida-beweging, noemde in Dresden de vluchtelingen ‘gewetenloze, binnendringende vijanden’ (lett.: skrupellose Invasoren) en verweet ze kindertranen te instrumentaliseren.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Allard Gent.


Laatste publicatie van Allard van Gent

  • Op Koers

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (23)