1.651
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We leven langer, maar zijn niet gezonder

Onze zorg is goed in ons in leven houden, maar lost de fundamentele problemen niet op.

Mag ik alsjeblieft op mijn 75ste sterven vraagt Ezekiel Emanuel in een artikel dat op de website van the Atlantic te vinden is. Dat is geen gek idee van hem, want na je 75ste wordt het leven er niet leuker op.

Ons lichaam is nu eenmaal niet gemaakt om zo oud te worden. Onze bloedvaten worden slechter, onze zenuwen beginnen kuren te vertonen, de verbindingen in de hersenen worden minder waardoor we van alles vergeten en als dat steeds slechter wordt, dan noemen ze ons dement en omdat je kinderen het te druk hebben met het bij elkaar brengen van geld om naar de banken te brengen die ze wurghypotheken hebben aangesmeerd, word je uiteindelijk in een verpleeghuis geplaatst.

En onze gezondheidszorg dan? Die kan toch steeds meer? Het plaatje is simpel. Onze zorg is goed in ons in leven houden, maar lost de fundamentele problemen niet op. We slikken antidepressiva, we moeten statinen gebruiken om de cholesterol laag te houden, bloeddruk verlagende middelen zijn nodig om bij een enkeling een infarct of beroerte te voorkomen, zonder pijnstillers zijn we niet in staat ons behoorlijk voort te bewegen. Maar de kwalen en aandoeningen blijven en halen ons uiteindelijk toch in, maar na een lange ziekteperiode.

Ons CBS heeft ons voorgerekend dat de gemiddelde Nederlandse man 42 jaar van zijn leven met een chronische aandoening leeft en de gemiddelde Nederlandse vrouw leeft 48 jaar. Vrouwen leven nu eenmaal zes jaar langer.

Wat Ezekiel Emanuel schrijft is zo ongeveer wat ik op al mijn lezingen beweer waar ik gevraagd ben om uit te leggen waarom we meer aan preventie moeten doen. We worden ouder dan ooit, maar zijn ongezonder dan onze ouders. Een gezondere leefstijl zou dat kunnen veranderen. Grote trials hebben laten zien dat je aan je leven 12 gezonde jaren kunt toevoegen (dus de jaren met chronische klachten ruilt voor goede jaren) als je op gebied van bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning je leven omgooit.
Sarah Vox van website Vox denkt er anders over. De kwaliteit van leven wordt volgens haar wel degelijk beter en het gaat er om hoe je kwaliteit van leven definieert. Kwaliteit van leven verschilt nu eenmaal als je daarover wordt geïnterviewd als je 65 bent of wanneer je de 85 passeert. Je hebt je verwachtingen bijgesteld en bent met minder tevreden. Bovendien zijn er altijd krasse ouderen die we als het absolute ideaal zien: zo wil iedereen wel oud worden. Maar ja, dan moet je de zelfde genen hebben. Leefstijlverbetering kan een beetje helpen, maar biedt natuurlijk nooit garanties.

Zelf heb ik er wel wat voor over om überhaupt die 75 te halen.


 

Het nieuwste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)