1.029
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We worden blij van trieste mensen op Facebook

Wanneer we ons depressief voelen zoeken we naar Facebookprofielen van mensen met wie het nog slechter gaat, dan voelen we ons weer beter

Een onderzoek naar hoe mensen via sociale media hun stemmingen proberen te managen trok mijn aandacht. Mensen die down zijn zoeken naar FB-pagina’s met deprimerende inhoud. Soort zoekt soort, of heeft het een andere functie?

Voor het onderzoek werd de medewerking gevraagd van 168 studenten. Hun zoekgedrag op het internet werd gemonitord als ze in een goede bui waren, maar ook als ze het niet meer zagen zitten. Goedgemutst bezochten ze pagina’s van aantrekkelijke mensen met wie het goed leek te gaan. Maar in de put zochten ze vooral naar de pagina’s van onaantrekkelijke onsuccesvolle mensen.

De onderzoekers concluderen dat mensen meestal liever naar positieve Facebook-pagina’s gaan. Ze horen liever bij de gelukkige, jonge mensen. Maar in depressie zoeken ze naar de Facebook-pagina’s van mensen die niet zo handig zijn om zichzelf zo mooi te presenteren. Ze zoeken naar pagina’s van mensen met wie het nog slechter gaat dan zijzelf, om zich beter te voelen. Zo lijken ze via de sociale media hun stemmingen een beetje te managen

Wat jammer is, is dat het weer een onderzoek met studenten was. Dus we weten door het onderzoek alleen hoe het bij jonge, meestal vrijgezelle mensen gaat. Zouden oude lullen zoals ikzelf ook van dat mechanisme gebruik maken? Ik heb het gevoel van niet, maar dat moeten mijnheer Johnson en dr. Knobloch dan eerst maar eens goed onderzoeken.

Mocht het inderdaad zo gaan, dan stel ik voor om pagina’s van heel zielige, trieste mensen uit te strooien over het net. Facebook-prime sneuerds creëren, waardoor we ons altijd beter voelen. En op de computers voor mensen met regelmatig terugkomende depressie kunnen we een blokkade bouwen tegen de happy en young, die nog slank zijn, altijd op vakantie lijken te zijn, altijd zo lekker eten, zulke fijne seks hebben. Je zal met een dip maar op zo’n pagina stuiten.

Oh, trouwens als je een echte depressie hebt kijk je niet eens om naar je iPad, Mac of PC.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)