2.292
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We zijn allemaal narcisten

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over social media en narcisme

Wat een klap in het gezicht van mensen die sociale media gebruiken! Zij zouden een sterke relatie tot narcisme hebben. Kort samengevat zeggen de onderzoekers dat Facebook een spiegel is en Twitter een luidspreker, maar dat ze allebei het uiteindelijke doel dienen: kijk eens, dit ben ik.

Bovendien zou er verschil zijn tussen studenten en volwassenen. Studenten twitteren vooral om hun imago aan de wereld te tonen – vandaar de term luidspreker – en volwassenen zijn al iemand. Zij gebruiken via frequente updates Facebook om te laten zien hoe leuk ze eigenlijk zijn, vandaar dat de onderzoekers over een spiegel spreken. Het gaat allemaal over het werken aan je zelfbeeld: iets plaatsen en kijken hoe mensen erop reageren.

Na het onderzoek beweren de bollebozen ook nog met droge ogen dat onduidelijk is of narcisten juist aangetrokken worden door de sociale media of dat de sociale media het narcisme bevorderen.

Hoe hebben die wijsneuzen dat onderzocht? Met vragenlijsten en met een toetsje naar hoe narcistisch je bent. Voor dat laatste zijn inmiddels zat toetsen, want narcisme is helemaal in. Er is zelfs een theorie dat onze consumptiesamenleving het narcisme bevordert, doordat we kunnen kopen wie we willen zijn (en daarmee rondlopen, en daardoor de door de marketing voorgespiegelde bewondering oogsten). Wat vroeger onderzoek naar gevoel voor zelfwaarde werd genoemd, lijkt nu overgenomen te zijn door de narcismologen.

En waarom die sociale media? Het is als met de introductie van alle noviteiten. Ze worden met argwaan bekeken. Zo kan ik me voorstellen dat bij de introductie van de trein, mensen die daar al snel mee op pad gingen – om hun familieleden die ver weg woonden en die ze nauwelijks zagen te bezoeken – en die het leuk vonden bij het raam te zitten, geïnterviewd werden op mate van narcisme. Een beetje trots op zichzelf dat ze zo dapper waren als eerste in de trein te stappen en opgewonden dat de mensen in de straat ze konden zien zitten bij het raam zouden ze misschien ook wel hoog op de narcismetoets scoren.

Ik vind zulk onderzoek vooral een leuke aanleiding om over van alles na te denken. Meer niet, hoop ik. Als gebruiker van zowel Facebook als Twitter ga ik na dit onderzoek wel anders naar mezelf kijken, want onwillekeurig ga je je toch zorgen maken. Zowel oud als jong van hart? Een spiegel waar een luidspreker voor staat? Het is een hele troost dat dit stukje alleen mensen die aan Facebook en Twitter doen zal bereiken. Ook narcisten dus, zal ik maar zeggen. Jongens en meisjes met de zelfde trekjes onder elkaar.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag
: ‘Het sportleven van muizen’

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)