1.113
16

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We zijn niet ons brein

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Darmbacteriën hebben meer invloed op onze hersenen dan we denken 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik ben er niet zo van overtuigd dat ‘wij ons brein zijn’. Dat betekent echter niet dat het biopsychiatrisch onderzoek niet fascinerend is. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen – ook wel gelukshormoon genoemd omdat lage niveaus op een of andere manier samenhangen met depressies –bepaald wordt door bepaalde bacteriën in de darmen. De onderzoekers werkten met bacterievrije muzen om aan te tonen dat darmen zonder bacteriën in de eerste levensperiode grote gevolgen had voor het serotoninegehalte.

Het onderzoek toonde ook aan dat er een groot verschil is tussen mannenmuisjes en vrouwtjesmuisjes: de effecten waren duidelijker bij de mannenmuizen. Ook werd duidelijk dat veel van de veranderingen in de hersenen niet meer kon worden teruggedraaid en dat ze een blijvend effect hadden op de hersenfunctie. Wat betekent dat allemaal voor het geven van antibiotica aan baby’s, voor kinderinfecties, voor wat kinderen eten? Er moet nog heel wat uitgezocht worden voor we iets met de uitkomsten van het onderzoek kunnen, maar wel is duidelijk dat we niet zo zeer ons brein zijn, maar ‘we zijn onze darmen’.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (16)