583
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Weer aan het werk na het overwinnen van kanker

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het verschil tussen mannen en vrouwen, oud en jong

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ons leven wordt zo leuk door het verschil tussen mannen en vrouwen. Vooral omdat ze in exact de zelfde wereld leven en als ze elkaar ontmoeten dan gebeurt er tenminste iets.

Ergernis, verliefdheid, vertedering, ruzie. Het is een hormonale soep die menselijk gedrag stuurt en kleur geeft. Het heeft gevolgen tot in de kleinste details. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen die kanker hebben gehad en daarna de draad van het leven weer op willen pakken dat op verschillende wijze doen.

Franse onderzoekers volgden gedurende de twee jaar na het stellen van de diagnose kanker 801 mannen en vrouwen. Ze hadden allemaal een baan. Getrouwde mannen gingen weer sneller aan het werk dan getrouwde vrouwen. Bij oudere mannen en vrouwen was het echter juist andersom: oudere vrouwen gingen na die kanker weer sneller aan het werk dan oudere mannen.

Natuurlijk waren er allerlei factoren die ook invloed op het weer gaan werken hadden: ernst van de kanker, duur van de behandeling, wel of geen chemotherapie etc. Maar als je daarmee rekening hield bij de analyse van de gegevens, dan bleef dat verschil tussen mannen en vrouwen overeind.

De onderzoekers vinden op basis van hun onderzoek dat artsen daar dus rekening mee moeten houden bij het ziekteverzuim, maar mij boeit dat niet zo erg. Ik zou graag willen weten waarom het gebeurt. Zou het zo kunnen zijn dat mannen door hormonale aansturing en lange conditionering vooral mensen zijn geworden wier persoonlijkheid bepaald wordt door wat ze doen? En wordt de persoonlijkheid van vrouwen om dezelfde redenen dan misschien vooral bepaald door wie ze zijn in plaats van wat ze doen? Maar waarom verandert dat dan bij het ouder worden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Onderzoekers zijn geobsedeerd door de ontmaagding 

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)