1.667
16

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Weer zo’n rotwoord: keukentafel

Samsom had ook kunnen zeggen: "Op elke schoot rust tegenwoordig een laptop of een tablet"

Met de term ‘maatvoering’ zal het wel gedaan zijn, nu Rutte en Samsom, terwijl overal radiostilte heerste, aan de knoppen van een ander toestel hebben gedraaid. Zij hebben er ons een nieuw politiek cliché voor teruggegeven: ‘keukentafel’.

“Achter elke puntenwolk staat een keukentafel”, verklaarde de voorman van de eigentijdse sociaaldemocratie maandagavond bij Pauw & Witteman. Hij had met zijn kompaan Halbe Zijlstra verwarrende informatie gegeven over de gevolgen van het geschuif met heffings- en arbeidskortingen. Voor zover zij getallen noemden, waren dat medianen (iets heel anders dan een gemiddelde) en daar heb je als oppassende burger weinig aan als je even voor jezelf de schade of de winst wilt berekenen. Helemaal mooi was hun uitleg over de minima met een uitkering die erop vooruit gaan en daarom toch 2,5% moeten inleveren.

Hoe kwamen ze nou in godsnaam aan die keukentafel? Zouden ze echt denken dat de Nederlanders juist daar op een plastic kleed hun befaamde huishoudboekje neerleggen? Geen mens heeft tegenwoordig een keukentafel. Die zijn allemaal weggesaneerd door de keukenkampioen en aanverwante bedrijven die tegenwoordig met hoge crisiskortingen en veel getamboereer het hoofd boven water proberen te houden.

Ik proefde in de woorden van Samsom een zeker dedain. Nu had hij samen met Halbe – viel in de praktijk ook reuze mee – en Mark een prachtig nieuw plan verzonnen, dacht hij misschien wel. Gingen die sukkels aan de keukentafel met een stompje potlood percentages opschrijven en staartdelingen maken en zich wezenloos schrikken van het resultaat. Had je het gedonder in de glazen opnieuw. Sukkels.

Je had het de hele week op het Binnenhof al gehoord: die koopkrachtplaatjes. Die hadden ze in het buitenland ook niet. Halbe Zijlstra viel Samsom bij: als je alles tot achter de komma uit kon rekenen, nou dan had je geeneens een regering nodig!

De echte Nederlander zoekt ‘reken-tooltjes’ op het internet. Samsom had ook kunnen zeggen: “Op elke schoot rust tegenwoordig een laptop of een tablet”.

Dat is ook een cliché maar op de een of andere manier klinkt het minder denigrerend. Elke keer dat ze nog ‘keukentafel’ zeggen, een zetel in de peilingen eraf. Dat lijkt me een goede sanctie.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (16)