896
75

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wees eerlijk

Topsport en politiek hebben álles met elkaar te maken 

Moet Nederland de Olympische Winterspelen in Sotsji boycotten omdat gastheer Rusland openlijk en trots getuigenis aflegt van homofobie? Voor een antwoord op die vraag, geldt maar één criterium: hoe kunnen wij de Russische homo’s effectief steunen in hun strijd voor erkenning en het recht om zichzelf te zijn?

Misschien is een boycot een goed idee, misschien moeten sporters en sportbestuurders in Sotsji zelf openlijk voor hun solidariteit met de homo’s uitkomen, op grote schaal en allemaal en ongeacht hun seksuele geaardheid.

Andere smaken horen er niet te zijn, maar inmiddels wordt er toch een derde aan het menu toegevoegd. Een laffe en bedrieglijke smaak. In tal van toonaarden en bewoordingen klinkt die oude, al lang ontmaskerde maar nooit versleten leugen: topsport en politiek hebben niets met elkaar te maken. Of: houd sport en politiek toch gescheiden. Of: sport is er voor de verbroedering, niet voor het uitdragen van het eigen gelijk. Of: laat zo’n sporter, die zijn ziel en zijn zaligheid in jaren training heeft gelegd, toch buiten de politiek.
Het komt allemaal op hetzelfde neer: topsport en politiek hebben niets met elkaar te maken.

We zien het al sinds de jaren dertig: als een dictatoriaal regime maar enigszins de kans krijgt, dan haalt het internationale sportevenementen in huis om de superioriteit van het eigen systeem zichtbaar te maken. Ook investeert het enorme bedragen om wereldkampioenen en gouden medailledragers te kweken, alles ter meerdere eer en glorie van het bewind en zijn onderdrukkende ideologie.

Sportbobo’s en topsporters laten zich maar al te graag voor zulke propaganda gebruiken. Dit is het geval sinds de spelen in de midden-Europese stad waarvan ik de naam voor mij houd. Een tweede hoogtepunt was het gebeuren in een Zuid-Amerikaanse stad, die eveneens ongenoemd blijft. Daar zag de militaire dictator op de eretribune toe hoe zijn team Oranje inmaakte. Het was de man, die zijn tegenstanders uit vliegtuigen liet gooien, u weet het nog wel. En zo gaat dat door tot op de dag van vandaag.

Voor mijn part zet die godvergeten brouwer het grootste Heineken Holland House uit de wereldgeschiedenis neer daar aan de Zwarte Zee. Voor mijn part gaan de bobo’s met Poetin dineren. Voor mijn part kussen alle Nederlandse medaillewinnaars naast de Nederlandse ook de Russische vlag.

Maar laten ze niet de lafheid hebben om te beweren dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Laten ze zo dapper zijn om te zeggen: ‘Inderdaad, het was ter meerdere eer en glorie van het heilige Rusland. Maar dat interesseert me geen flikker. Ik heb mooi die gouden plak!’

Dat heb ik dan liever. Wees eerlijk: topsport en politiek hebben álles met elkaar te maken. 

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (75)