Laatste update 15:38
6.533
63

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Weg met Calvijn – vier pasen, Suikerfeest, Holi en nog veel meer

Het hoort bij de moderne opvoeding in onze veelkleurige maatschappij dat je elkaars feesten vrolijk mee viert

Wat een godvergeten calvinistisch teringland is dit ondanks de schijn van het tegendeel toch gebleven. God heeft Adam en Eva niet alleen uit het paradijs verdreven maar hen bovendien veroordeeld om in het zweet huns aanschijns hun brood te verdienen. Behalve op zondag. Op zondag mag geen ene pepernoot.

Dus als je een hoogtijdag extra wilt vieren, kan dat niet zomaar. O, heden nee. Dan moet er een ander feest sneuvelen. Altijd.

HoliDaarom hebben wij altijd zoveel gezeik over de tweede pinksterdag. Die moet dan opgeofferd worden voor een andere feestdag. Het hangt een beetje van de smaak der betrokkenen af of die moet verdwijnen ten gunste van het Offerfeest of van Placaet van Verlathinge maar het effect is hetzelfde. Er mag absoluut niet minder tijd over blijven voor die straf van God – werken in het zweet van je aanschijn. Er zijn volksmisleiders die het hebben over recht op arbeid of dat arbeid zo noodzakelijk is om je leven zin te geven en mensen tegen te komen. Geloof ze niet. Werk is vermoeiend en op de zaak moet je omgaan met mensen waar je zelf niet voor gekozen hebt. Het is allemaal misleiding.

Het is Calvijn in zomerkostuum
Ook de Theo Thijssenschool met zijn prachtige gebouw in het hart van de Amsterdamse Jordaan is door de dorre vinger van Calvijn geraakt. Daarom is er nu ophef. Het leek de leiding wel aardig om een keertje het suikerfeest te vieren. Maar wij zijn niet voor onze lol op aarde en daarom is ter compensatie het paasontbijt geschrapt. Nou staan de usual suspects weer op hun strot: islamisering! Weliswaar valt uit het bericht van de Theo Thijssenschool op te maken dat de leiding van plan is elk jaar een feest te vieren uit een andere cultuur of religie maar dat doet natuurlijk niet ter zake. Alles wat met de islam te maken heeft is voor velen nu eenmaal een alarmsignaal. Als je ze op de sociale media te keer hoort gaan, dan zou je denken dat de haatimams in rotten van drie de school binnen marcheren.

Hoe zit dat eigenlijk met religieuze feesten in het openbaar onderwijs? Een andere Theo Thijssenschool, in Hoogezand-Sappemeer, geeft daarover op de website uitsluitsel. Je halve familie moet zo ongeveer dood neervallen wil je een dagje van school weg kunnen blijven, maar de leerplichtwet staat het bijwonen van religieuze feesten toe. Papa en mama dienen daar minimaal twee dagen van tevoren aanzegging van te doen. De site noemt expliciet enkele islamitische, joodse en hindoeïstische feestdagen. En de leerlingen mogen maar een dag weg blijven.

Het is helemaal niet gek voor de algemene ontwikkeling van kinderen als ze leren hoe de feesten van andersdenkenden werken en dat ze die meevieren. Besef wel: in Nederland is de openbare school neutraal. Ze is niet anti-religieus of laïcistisch. Het probleem is alleen de afschuwelijke calvinistische opvatting als zouden wij niet op aarde zijn om feest te vieren.

Ik heb professor Presser – haast een halve eeuw geleden alweer – horen zeggen: “Je moet elk excuus aangrijpen om een feest te kunnen geven.” Daarna kwam er een feest met als hoogtepunt dat Jaap Talsma de buitenmuur van het Historisch Seminarium beklom maar dat is een ander verhaal.

Waarom moet – in Jezus´ naam – het paasontbijt sneuvelen voor het suikerfeest? Je viert ze toch gewoon allebei. En Holi, Dewali, en het Loofhuttenfeest erbij. Die zijn allemaal heel leuk voor kinderen. En al wonen er dan in Amsterdam niet zoveel mensen met een Filippijnse achtergrond voor mijn part Johannes de Doper erbij. Supersoakers meenemen.

In Suriname doen ze dat ook, elkaars feesten meevieren. Maar ja dat is in de ogen van die Calvinistische zuurpruimen hier natuurlijk weer een failed state. Want er moet gewerkt worden, god betere het. Het hoort bij de moderne opvoeding in onze veelkleurige maatschappij dat je elkaars feesten vrolijk mee viert. Laat Gods water over Gods akker lopen en leer eindelijk eens genieten van het leven.

Tip voor de Theo Thijssenschool: vier ook eens Johannes de Doper op zijn Filipijns:

Cc-foto: FaceMePls


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (63)