1.541
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Weg met de eindeloze stroom paracetamol

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over veiligheidsmaatregelen voor pijnstillers

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De kleinere maximale verpakking van paracetamol zoals je die bij de drogist mee kunt krijgen blijkt in Engeland een enorm effect gehad te hebben. Die regel werd in 1998 ingevoerd en deze week verschenen de uitkomsten van een onderzoek waarbij de resultaten van dat beleid werden gepresenteerd.

Er waren 43 procent minder zelfmoorden door paracetamolgebruik en er waren 61 procent minder levertransplantaties nodig vanwege beschadiging van de lever door paracetamolvergiftiging.

Ik kan niet ontkennen dat ik dit allemaal opschrijf om puur egoïstische redenen. Laat ik het maar noemen bij de naam: licht triomfantelijke gevoelens bekruipen me bij het lezen van het artikel. Dat had ik ook toen een maand geleden besloten werd dat ook in Nederland de maximale dosis van paracetamol kleiner wordt.

Ik heb er veel overgeschreven omdat het zo duidelijk is dat maatregelen als kleinere hoeveelheden in huis en minder verkooppunten dat gunstige effect waarschijnlijk zullen hebben. Je weet namelijk dat als er meer in huis is, mensen bij een spontane opwelling er gemakkelijker naar grijpen. Je weet dat als er meer verkooppuntenzijn mensen er gemakkelijker toegang toe hebben, het vaker kopen en het vaker gebruiken. Dat is allemaal onderzocht. Dus één plus één is twee.

Dat is het blijkbaar niet voor mensen die belangen hebben bij verkoop van meer van die pijnstillers en ook niet voor de overheid die meer last heeft van de lobbyisten van de pillenverkopers dan van gewone burgers die een geliefde verloren hebben.

Ik geef toe, het is geen absolute verbetering. Wie zelfmoord wil plegen vindt wel een andere oplossing, maar dan in elk geval niet een die vaak in mislukking eindigt zoals het slikken van veel paracetamol, maar die dan wel de lever beschadigt. En ja, je kunt naar drie verschillende drogisterijen gaan en dan heb je nog een grote hoeveelheid in huis. Maar veiligheidsbeleid rond geneesmiddelen bestaat uit kleine stapjes die een deel van het risico omlaag brengen.

Het is een verdraaid kleine moeite die maximale dosis te verlagen en dat kun je op basis van waarschijnlijkheid doen en je hoeft als overheid niet te wachten tot er in het buitenland na 14 jaar een bewijs komt dat het ook echt iets uit maakt. Want wiens belang dient de overheid eigenlijk? Dat van de producent van medicijnen of dat van de gebruikers?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het is Valentijnsdag

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)