3.094
11

live bij De Gids FM op Radio 1

Weg met de oekaze van Kok

Volksvertegenwoordigers moeten normaal contact kunnen hebben met ambtenaren

Het wordt wel de ‘oekaze van Kok’ genoemd, een uit 1998 stammende regeing die stelt dat ambtenaren niet direct met volksvertegenwoordigers of de pers mogen praten. Moet die regel officieel afgeschaft worden? In het Joop-debat: Ger Koopmans, CDA versus Magda Berndsen, D66.


Luister en kijk live naar het Joop-debat bij De Gids FM, om 11:45 op Radio 1. Reacties kunnen aan de orde komen in de discussie.

Ambtenaren mogen niet met Kamerleden of gemeenteraadsleden praten. Dat is ooit bedacht om te voorkomen dat ze de minister of wethouder voor de voeten zouden lopen.    

In deze tijd van alom aanwezige media is het achterhaald om ambtenaren het zwijgen op te leggen. In het vorige kabinet al stelde minister Cramer (PvdA) dat ambtenaren mee moeten kunnen discussiëren op internet.

Het probleem speelt ook in de lokale politiek. In sommige gemeentes, zoals Utrecht, mogen ambtenaren direct gecontacteerd worden door politici en wordt dat aangemoedigd, in andere plaatsen, zoals Westland, is dat ten strengste verboden.

Kort na het aantreden van het nieuwe kabinet bleek premier Rutte niet eens op de hoogte van de regeling. Hij stelde: ”Ik ben voor een ontspannen contact tussen ambtenaren en de Tweede Kamer.” De regeling is echter nog steeds niet afgeschaft. De Kamer kan daartoe zelf het initiatief nemen. Moet dat ook gebeuren?

Geef een reactie

Laatste reacties (11)