4.575
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

‘Wegmisbruikers’ en ‘Blik op de Weg’ verdienen verachting

Programma's als deze zijn er puur voor het plezier om de pech van anderen

Verschillende tv-kanalen sturen tegenwoordig cameraploegen mee met de verkeerspolitie. Zij brengen dan bekeuringen in beeld. Nu en dan is een verkeerszondaar van zulke publiciteit niet gediend. Hij wendt zich op heftige wijze tot de cameraman en dat wordt dan met nadruk en overgave uitgezonden.

Je hebt grote kans dat zulke scènes  op YouTube verschijnen en doorgegeven worden door websites als GeenStijl, meestal met extra spottend commentaar. Dat zal hem leren, die Tokkie.

De makers verdedigen dit soort programma’s graag met een beroep op de verkeersveiligheid. Zij brengen leerzame informatie omdat zij laten zien wat er zoal op de weg aan overtredingen wordt begaan. Ook documenteren zij het mooie doch zware werk van de politie.

De werkelijkheid is anders. Dit soort programma’s zijn gebaseerd op leedvermaak en wie dat niet gelooft moet maar eens naar de betuttelende en smalende commentaarstem luisteren die de in beeld gebrachte gebeurlijkheden begeleidt. Wegmisbruikers en aanverwante tv-producten zijn niet informatief. Het zijn amusementsprogramma’s, die de laagste emoties van de mens – namelijk plezier om de pech van anderen – aanspreken.

Het is dan ook jammer dat aan de kant gezette deelnemers aan het verkeer niet eerst met de producent en de cameraman in debat gaan over het te ontvangen honorarium. Peppie & Kokkie treden tenslotte ook niet gratis op. Men heeft u immers zonder dat u daarom vroeg de rol van domme august toebedeeld in een amusementsprogramma.

Voor niets gaat de zon op. Van een Abvakabo-medewerker heb ik wel eens geleerd dat je uitsluitend met de baas moet spreken en niet met zijn ondergeschikten. In dit geval treden de politieagenten ook op als acteurs. Met hen ga je pas in gesprek als de onderhandelingen met de producent zijn afgerond. Of niet soms.

Als u dit werkelijk overkomt, is het natuurlijk wel zaak altijd kalm en beleefd te blijven. Dat zal niet meevallen als de agenten proberen het heft in handen te nemen en …

Nu: alle gekheid op een stokje: de schandpaal is ergens in de negentiende eeuw wegens het voortschrijden van de beschaving afgeschaft. Hij is nu door sommige tv-kanalen in een moderne vorm weer ingevoerd. Er is geen enkele reden om een hardrijder of iemand die verkeerd voorsorteert landelijk voor gek te zetten ook als men met een blur zijn hoofd onzichtbaar maakt.

Programma’s als Wegmisbruikers of Blik op de Weg zijn niet informatief of maatschappelijk betrokken. Zij leveren een laf soort amusement waar mensen met gezond verstand en een minimum aan goede smaak alleen maar verachting voor opbrengen. En als er eens een keer een automobilist los gaat: voor de camera staat dan misschien een tokkie maar daarachter een farizeeër. Ik weet niet wat erger is.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)